Luovat ratkaisut tulivat tarpeeseen muotikaupassa – korona peruutti hankintamatkat ja aiheutti valmistajille materiaalipulmia

Muoti: Syksyn vaatteissa on maanläheisiä värejä.

Anne Manner on saanut Grace Fashion -liikkeeseensä uutuuksia koronakaudellakin, mutta se on vaatinut luovuutta tavarantoimittajilta. Anton Soinne
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Koronakevät perui muotikauppiaidenkin matkoja messuille ja tukkuihin ulkomaille. Vaatteiden valmistajat ja tukkuliikkeet panivat luovuuden kukkimaan ja sisäänostajien matkustaminen korvattiin esimerkiksi videoyhteyksien avulla. Kauppiaat ovat hyödyntäneet myös kotimaan mahdollisuuksia.

Keravalaisen Grace Fashion Oy:n kauppias Anne Manner myy merkkivaatteita, jotka tilataan hyvissä ajoin. Hän on koko ajan saanut uutta myytävää, mutta lisäerien tilaaminen voi olla hankalaa.

– Ennakkotilaukset toimitetaan. mutta jos haluaisi vaikka kaksi kappaletta M-kokoa lisää, voi olla ettei saakaan, hän kuvailee.

Korona-aika on vaatinut luovia ratkaisuja.

– Eräältä merkiltä tuli sähköisesti look bookit. Oli tehty videot, joissa mallit esittelivät vaatteita, lisäksi still-kuvat ja kaikki tiedot. Niiden perusteella onnistui tilaaminen hyvin, Manner kertoo.

Toinen merkki hoiti asian videoyhteydellä, jonka kautta näki vaatteet mallin päällä reaaliajassa.

Manner myy eurooppalaisia merkkejä, ja monilla niistä on show room Suomessa. Myös alan ammattitapahtuma on tulossa.

– Kööpenhaminassa oli kevään messut juuri ennen kuin korona aiheutti tiukat rajoitukset matkustamiseen ja tapahtumien järjestämiseen.

– Kööpenhaminan syksyn messut järjestetään myös, mutta olen henkilökohtaisesti päättänyt, että nyt en mene, Manner kertoi jo viime viikolla.

Ostoissa kauppias on nyt varovainen eikä ota tuotevalinnoissa riskejä.

Kauppaan siis saa myytävää, ja Mannerin mukaan asiakkaatkin ovat olleet hyvin liikkeellä. Kaikki ikäryhmät lähtivät ostoksille, kun virustilanne helpottui ja rajoitukset purettiin.

Tuusulalaisen Somia Livingin vaatteet tulevat kotimaasta. Kauppias Miia Kavén kertoo käyttävänsä pieniä suomalaisia valmistajia, joten ulkomaanmatkailun stoppi ei haitannut hankintoja. Sen sijaan harmia on ollut siitä, että kotimaiset ompelimot eivät ole aina saaneet materiaaleja koronan takia.

Somia Living myy vaatteiden ohella paljon muutakin.

– Muita tuotteita on pitänyt tilata kuvien ja tuotetietojen perusteella. Joillakin ulkomaisilla tuotteiden valmistajilla on show room Suomessa, ja niissä on voitu käydä korona-aikanakin.

– Messuja ei ole ollut, paitsi joitakin virtuaalisia messuja on järjestetty, Miia Kavén kertoo.

Vaikka vaatteiden saanti myymälään ja verkkokauppaan onkin olut tavallista hankalampaa, hyllyt eivät tyhjentyneet.

– Valoisalta näyttää kuitenkin. kauppias katsoo eteenpäin.

Vaatevalmistajien vaikeudet kankaiden hankinnoissa ovat kiusanneet myös Järvenpääläisen Sinun Vaate Salinan kauppiasta Pauliina Paavolaa.

– Joiltakin valmistajilta on tullut viestejä, että he eivät voi toimittaa tilauksia, koska eivät ole saaneet kankaita.

Salina hankkii vaatteita ulkomaisilta valmistajilta. Paavola on tyytyväinen siihen, että hankintoja voi tehdä matkustamattakin. Pääkaupunkiseudulla on isot tukkutalot, joissa on saman katon alla monien merkkien myyntipisteet.

– Ja suomalaiset edustajat käyvät.

Syyskausi tuo uudet mallistot. Anne Manner Grace Fashionista Keravalta sanoo, että syksyn muodissa on väriä.

– Maanläheiset ruskeat ja vihreät, punainen, harmaa, viininpunainen, hän luettelee tämän syksyn värejä. Aina on myös jotakin uutta.

– Musta ei välttämättä ole se juttu, vaan monet kysyvät värikkäämpää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.