Leena Nio tekee värikästä mosaiikkia: "Meillä kukkii aina!"

Taide: Jokelassa on alkanut mosaiikkifestivaali.

Leena Nio seuraa kun Päivi Kumpulainen saumaa keskeneräistä työtään. Anton Soinne
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

– Meillä kukkii aina, ja haluan nähdä iloisia hahmoja ympärilläni, mosaiikkitaiteilija Leena Nio sanoo. Ollaan hänen kotipihassaan, joka on parhaillaan mosaiikki- ja taidefestivaali Kimaran pitopaikkana. Töitään on tuonut esille 17 taiteilijaa, ja teokset on aseteltu pihan satupolulle, rakennuksiin ja seinille. Naishahmo mosaiikkipuvussaan toivottaa vieraan tervetulleiksi ja lisää nähtävää on sisällä ja ulkona.

Lauantaina alkaneessa tapahtumassa oli viikonloppua mukana myös mosaiikkitöiden tekijöille tarvikkeita myyvä Mosaiikkimyymälä Mikkelistä.

Leena Nion omat teokset ovat värikkäitä.

– Se on minun tyylini. Klassisessa mosaiikissa käytetään marmoria, ja värit ovat hyvin hillittyjä.

– Käytän paljon lasimassaa, peiliä ja laattoja.

Leena Nio on tehnyt mosaiikkitöitä vuodesta 2004. Taidetta hän on tehnyt muillakin tavoilla: nuorena hän menestyi piirustuskilpailuissa ja hakeutui opiskelemaan taideoppilaitoksen iltalinjalle.

Mosaiikkia tehdessä voi olla kuin kuplassa.

Leena Nio

– Se oli hyvin arvostelupainotteista ja se pysäytti innon, hän muistelee. Sittemmin Nio on tehnyt muun muassa helmitöitä, ja helmiä hän käyttää mosaiikkitöissäänkin usein.

Mosaiikkiin hän tutustui asuessaan Pariisissa. Kymmenen minuutin kävelymatkan päässä kotoa oli hyvä mosaiikkikauppa, ja sen myyjä Anna tutustutti tekniikkaan ja neuvoi työkalujen käyttöä.

– Hän pani minut tekemään aina uusia asioita ja sai menemään kurssillekin.

– Mosaiikki on vapaata. Kun vaikkapa maalaustaiteessa on erilaisia koulukuntia ja sääntöjä, tässä voi tehdä vapaammin, Leena Nio miettii. Mosaiikkitöiden tekeminen myös vie mukanaan, tekijä on kuin kuplassa keskittyessään työhönsä.

– Olen lukenut naisesta, jolla on jokin jatkuva kipu, ja ainoa mikä siihen auttaa, on keskittyminen mosaiikkiin. Itsekin voi tehdä näitä töitä vaikka kuinka pitkään, siinä muut asiat unohtuvat.

– Jotkut suunnittelevat työnsä hyvin tarkkaan etukäteen, mutta minä teen mieluummin niin että mietin tehdessäni, millaiseksi työ muodostuu.

Leena Nio ei myöskään mielellään selitä töitään, vaan antaa teoksen puhua katsojalle ilman sanallisia tulkintoja.

Sen verran Nio suostuu kuitenkin selittämään, että avaa näyttelyn naishahmojen taustaa:

– Naisten välistä solidaarisuutta, vahvoja naisia. Katso näitä: ilohyppyjä ja tanssivia naisia, Nio näyttää teoksia seinällä.

Mosaiikkiin puetut torsot tulivat erään kurssin yhteydessä syntyneestä ideasta. Niiden perustana on mallinukke, koska pohjan tekeminen on hidas ja hankala työ. Valmiille pohjalle tehdessä pääsee nopeammin luomaan mosaiikkia.

Tärkeä osa Leena Nion työskentelyä on opettaminen. Hän on pitänyt kursseja opistoissa, yhdistyksille ja tapahtumissa.

– Se on mosaiikin ilon levittämistä, hän sanoo.

Kurssilaiset ovat melkein kaikki naisia.

– Eräällä kurssilla oi pariskunta, jossa mies sekoitti laastit ja rouva teki työt. Usein tulee äitejä ja tyttäriä yhdessä. Mosaiikki sopii kaikenikäisille, ja pienet lapsetkin voivat tehdä mosaiikkitöitä.

Nion omia teoksia on ostettu esimerkiksi uuteen kotiin sekä lahjoiksi, ja monet työt toimisivat hienosti julkisissa tiloissa.

Pysyvä näyttely on Gustavelundin puistossa.

Kimara on mosaikki- ja taidetapahtuma Jokelassa (Tiensuuntie 112) 8.–23.8 Avoinna joka päivä klo 11–18. Vapaa pääsy.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut