Halaavat varkaat iskeneet useaan otteeseen: "Ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan"

Itä-Uudenmaan poliisi varoittaa koruvarkaista. Vastaavia tapauksia on ollut myös Helsingissä. Arkisto / Anton Soinne

Itä-Uudenmaan poliisi tiedottaa, että poliisilaitoksen alueella on heinä-elokuun aikana tullut tietoon tapauksia, joissa tuntematon henkilö on lähestynyt viattomalta vaikuttavalla asialla, esimerkiksi kysymällä ajo-ohjeita.

Keskustelun päätteeksi kysyjä on halannut häntä neuvonutta ja anastanut samalla kultaisia koruja suoraan kaulalta.

Esiin on tullut myös tapauksia, joissa esimerkiksi kaupan pysäköintialueella on tultu juttelemaan ja esittelemään kultakorua. Keskustelun päätteeksi korujen esittelijä on halannut ja samalla vaihtanut halattavan kaulassa olleen aidon kultakorun rihkamakoruun.

‒ Toivomme ihmisiltä tarkkaavaisuutta näissä tilanteissa. Nykyisen koronatilanteenkin vuoksi kannattaa ehdottomasti kieltäytyä halauksesta ja säilyttää keskustelussa suositeltu turvaväli, noin kaksi metriä, muistuttaa rikoskomisario Marianne Mettovaara Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Halauksen päätteeksi on myös viety rahaa lompakosta ja pankkikortti.

Erästä henkilöä huijattiin siten, että hänen luokseen tultiin kaupassa pyytämään rahaa ja hän suostui pyyntöön nähtyään tekaistun rahankeräyspaperin. Tämän jälkeen häntä oli halattu ja samalla lompakosta oli kadonnut 240 euroa, jotka hän oli hetkeä aikaisemmin nostanut pankkiautomaatista.

Toisessa tapauksessa henkilöä oli halattu huoltoaseman pihalla ilman syytä. Tässä yhteydessä henkilöltä oli anastettu pankkikortti ja pian tapahtuman jälkeen hänen tililtään oli hävinnyt 1 200 euroa.

‒ Nämä näpistelijät ja varkaat ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan. Poliisi on huolestunut ilmiön yleistymisestä ja pyytääkin ihmisiä tekemään rikosilmoituksia tällaisista tilanteista mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Itä-Uudenmaan poliisille voi ilmoittaa myös havainnoista sähköpostitse osoitteella vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi, Mettovaara neuvoo.

Myös Helsingin poliisilla on tutkinnassa muutama samankaltainen tapaus. Niissä rikosten uhreja on lähestynyt yksi tai useampi henkilö, jotka ovat puhuneet paljon ja tarjonneet kaulalle korua. Korua kaulaan laitettaessa uhrin kaulalta on lähtenyt hänen oma korunsa ja tilalle on ilmestynyt rihkamakoru.

– Asian johdosta on tehty kiinniottoja, kotietsintöjä ja paikanetsintöjä, joiden perusteella osa anastetuista kultaketjuista on saatu palautettua asianomistajille. Epäiltyjä on useita, sekä naisia että miehiä. Tapauksia on ollut koko Etelä-Suomen alueella, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä Helsingin poliisilaitokselta.

Helsingissä tehdyt havainnot epäilyttävästä toiminnasta voi ilmoittaa osoitteeseen analyysi.helsinki@poliisi.fi.

Rikosilmoituksen voi tehdä lähimmällä poliisiasemalla, riippumatta epäillyn rikoksen tapahtumapaikasta, sekä verkossa osoitteessa https://www.poliisi.fi/rikokset/sahkoinen_rikosilmoitus.

Asiasta voi myös ilmoittaa poliisille heti rikoksen tai sen yrityksen tapahduttua soittamalla hätäkeskukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.