Järvenpään talousohjelmaa on tarvetta kiristää vielä lähes 12 miljoonalla eurolla – keinovalikoima laajin opetuksessa ja kasvatuksessa

Järvenpään kaupunki aikoo säästää muun muassa oppilasryhmäkokoja kasvattamalla. Kuvituskuva. Veera Visuri

Järvenpään kaupungin vuoden 2019 tilinpäätös oli 32 miljoonaa miinuksella, mistä syystä kaupungissa käynnistettiin tiukka talousohjelma.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että korona-aika on heikentänyt tilannetta entisestään, eivätkä jo sovitut menoleikkaukset riitä tilanteen korjaamiseen.

Talousohjelmaa on tarvetta kiristää vielä lähes 12 miljoonalla eurolla. Osa leikkauksista katetaan tänä vuonna toteutettavilla, jo keväällä päätetyillä lomautuksilla.

Kaupunginhallitus teki asiasta periaatepäätöksen 17.6. kokouksessaan ja pyytää nyt lautakunnilta ja johtokunnilta esityksiä vuosina 2021–2023 toteutettavista lisäleikkauksista.

Kaupunginhallituksessa päätettiin sopeutusten kohdentamisesta palvelualueille, nyt haetaan konkreettisia esityksiä niiden toteuttamiseksi. Lautakunnista ja johtokunnista esitykset etenevät kaupunginhallituksen kautta 7.9. kokoontuvan kaupunginvaltuuston päätettäviksi.

Kaupunkikehityslautakunta käsitteli asiaa eilen 13.8., opetus- ja kasvatuslautakunta kokoontuu 18.8. ja hyvinvointilautakunta 19.8.

Hyvinvoinnin palvelualueen menoleikkausten esitetään kuittautuvan pääosin jo toteutuneilla, koronasulkujen aiheuttamilla lomautuksilla.

Kaupunkikehityksen palvelualueella sekä konsernipalveluissa esitetään käytettävän menokurin saavuttamiseksi enimmäkseen henkilöstöön liittyviä keinoja, kuten rekrytointien perumista ja viivästyttämistä.

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueella esitetty keinovalikoima on laajempi. Taloutta esitetään tasapainotettavaksi paitsi henkilöstösopeutuksilla, myös muun muassa varhaiskasvatuksen täyttöasteen tehostamisella, kahdesta kunnallisesta päiväkodista luopumisella, koko palvelualueen tarvikehankintoja supistamalla, opetuksen tuntikehystä pienentämällä, oppilasryhmiä vähentämällä ja ryhmäkokoja kasvattamalla.

– Nämäkin menoleikkaukset on välttämätöntä tehdä, mutta talouden ison kuvan ratkaisevat soten menokehitys sekä koronan vaikutus veropohjaan, kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen toteaa tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.