Tuusulan asuntomessut: 14-vuotiaan Ida Sipolan teos "Tuusulan ilo" koristaa sähkömuuntamoa – "En olisi ikinä uskonut, että tikku-ukkotyö voi voittaa"

Ida Sipola näki oman työnsä sähkömuuntamossa ensimmäistä kertaa keskiviikkona. - On se hieno. En edes kunnolla muistanut, miltä se näyttää, nuori taiteilija tuumi. Satu Jalo
Satu Jalo

Satu Jalo

14-vuotias tuusulalainen Ida Sipola näki keskiviikkona asuntomessualueen sähkömuuntamossa ensimmäistä kertaa tekemänsä tussityön huomattavasti isompana kuin sen alkuperäinen versio.

– On se hieno. En edes kunnolla muistanut, miltä se näyttää.

Sipola on yksi Tuusulan kunnan ja sähköyhtiö Carunan järjestämän kutsukilpailun kolmesta voittajasta. Kilpailussa osoitettiin Tuusulan lasten ja nuorten kuvataidekoululle ja Keudan Pekka Halosen akatemialle kolme asuntomessualueen muuntamoa kilpailukohteeksi eli voittajatöiden sijoituspaikaksi.

Kilpailutöiden tuli olla maisemaan sopivia ja kattaa muuntamon koko seinäpinta kaikista ilmansuunnista. Työt siirrettiin tarroina niin kutsuttuihin taidemuuntamoihin, jotka on tarkoitettu pysyviksi alustoiksi teoksille, joita voidaan tarvittaessa vaihtaa esimerkiksi tarroituksen elinkaaren päättyessä 5–10 vuoden välein.

Sipola kertoo saaneensa idean teokseensa ajateltuaan omaan lapsuuttaan.

– Kun tiesin, että voittajatyö tulee päiväkodin viereen, ajattelin, että leikkivät lapset sopisivat siihen hyvin.

Ensimmäisenä paperille piirtyi puun takaa kurkkaava tyttö, joka on mennyt piiloon poikaa, joka muuntamon kulman takana laskee kädet silmillä vasten puunrunkoa.

Sipola suunnitteli työn lyijykynällä ja viimeisteli sen tusseilla. Hän sai kilpailutyönsä valmiiksi kahdessa tunnissa.

– Kuvisopettaja kysyi, että miksen tee siihen taivasta. Sanoin, etten jaksa enää värittää, Sipola hymyilee.

Kilpailun voitto tuli hänelle täydellisenä yllätyksenä.

– Olin tosi onnellinen voitosta. En olisi ikinä uskonut, että tikku-ukkotyö voi voittaa.

Tuusulan kunnan ja Carunan edustajista koostunut tuomaristo arvioi Sipolan voittajatyötä seuraavasti: "Teoksessa välittyy välittömyys, vilpittömyys ja iloisuus. Se sopii ympäristönsä eli päiväkotikorttelin teemaan erityisen hyvin".

Sipola kertoo pitävänsä erityisesti lyijykynillä piirtämisestä ja vesiväreillä maalaamisesta.

– Tykkään piirtää ihmisiä eri asennoissa ja kasveja, hän tarkentaa.

Hyökkälän koulun kahdeksannen luokan vastikään aloittanut Sipola aloitti kuvataidekouluopinnot 6-vuotiaana valmentavissa opinnoissa ja nyt hän suorittaa perusopintojen viimeistä vuotta. Sen jälkeen edessä ovat kuvataidekoulun syventävät opinnot.

Kuvataiteilijan ammatista hän ei kuitenkaan haaveile.

– Haluaisin terapeutiksi tai koulukuraattoriksi, sillä ei kuvataiteilijan työllä oikein elä. Mutta voihan sitä harrastaa.

Kilpailun kolme voittajatyötä valittiin 54 teoksen joukosta. Sipolan lisäksi 500 euron stipendin sai Grete Slik (Keudan Pekka Halosen akatemia) työstään "Lines" ja Josefiina Lampela (Tuusulan lasten ja nuorten kuvataidekoulu) työstään "Ainutlaatuinen". Myös heidän teoksensa koristavat asuntomessualueen muuntamoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.