Keravalla ei aikailtu: vähävaraisten maskit jakoon jo maanantaina – Keusoten "maskiryhmä" vasta pohtii, missä ja miten maskeja jaetaan

Anne Sirvio

Hallitus määräsi vähävaraisille ilmaiset maskit, ja Keski-Uudenmaan kunnissa pohditaan nyt kuumeisesti, miten maskien jakelu hoidetaan ja millä aikataululla.

Kenelle kaikille niitä jaetaan ja missä? Millaisia määriä maskeja on tarpeen hankkia?

Kerava oli kuntakolmikon nopein, joka onnistui organisoimaan jakelun jo heti maanantaiksi, mutta Keusoteen kuuluvissa kunnissa aloitetaan maanantaina vasta kokoustaminen, miten maskien jakelu tulisi hoitaa.

Keravalla ei jääty jahkailemaan, vaan päätettiin toimia, kun hallitus ilmaisi kantansa. Viimeiset yksityiskohdat jakelusta hiotaan kuntoon viikonlopun aikana, kun esimerkiksi jakelupaikat ovat selvillä.

– Maskien jakelu vähävaraisille alkaa maanantaina, ja maanantaina myös ilmoitamme tarkemmin yksityiskohdista, kertoo Anni Pasuri Keravan viestinnästä.

Keravalla noudatetaan valtakunnallista linjaa ja suositellaan maskin käyttöä hallituksen ja THL:n ohjeiden mukaisissa tilanteissa.

Maskisuositus astui voimaan välittömästi, mutta kaupunki linjaa viikonlopun jälkeen tarkemmin muun muassa siitä, miten maskien jakelu tullaan järjestämään.

Tuusulan kunnan johtoryhmä on sopinut maskien jakeluun liittyvästä kokouksesta, joka pidetään maanantaina.

– Tuolloin tarkennamme kunnan käytäntöjä ja sovimme, miten toimimme. Viestimme asiasta tarkemmin heti maanantaina, kertoo vs. viestintäpäällikkö Paula Miettinen Tuusulan kunnasta.

Se, keille kuntalaisille maskeja lopulta jaetaan, on monessa kunnassa osittain vielä epäselvää.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos antoi torstaina päivitetyn suosituksensa kasvomaskien käytöstä. Kunnat saavat valtiolta tukea vähävaraisten ihmisten maskihankintoihin. Vähävaraisuutta ei ole tarkoitus määrittää henkilötietojen tai tulotason kautta, vaan maskeja saavat henkilöt, jotka kokevat itsensä vähävaraisiksi.

Myös Järvenpäässä maskien jakamisesta tehdään päätöksiä maanantaina, jonka jälkeen asiasta tiedotetaan lisää.

Viikon alussa kokoontuva "maskiryhmä" on Keusote-vetoinen ja siinä on alueen kuntien hyvinvoinnin ja terveyden palveluiden edustajia mukana päättämässä, miten jakelun suhteen edetään.

Kunnissa jaettavat maskit ovat kertakäyttöisiä maskeja, joita ei saisi pitää kasvoilla tuntikausia. Käytetty maski laitetaan heti roskiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.