Tuusulan asuntomessut 2020: Rykmentinpuiston taideohjelma näkyy asuntomessualueella ja sen läheisyydessä – "Taide tulee osaksi asukkaiden arkea"

Kuvanveistäjä Pekka Jylhä ja intendentti Minna Tuominen Jylhän Auringonsilta -teoksen julkistustilaisuudessa kesäkuussa Rykmentinpuistotiellä Tuusulassa. Anton Soinne

Jouko Tuomas-Kettunen

Rykmentinpuiston taideohjelma tulee näkymään vahvasti asuntomessualueella ja sen läheisyydessä.

− Seuraavaksi käynnistyy Satu-Minna Suorajärven integroidun taidekokonaisuuden suunnittelu. Kokonaisuus tulee esille Tykkimiehenraitille asuntomessualueen läheisyydessä, kertoo intendentti Minna Tuominen Tuusulan tiedotteessa.

–  Tämän talojen reunustaman aukion kokonaissuunnittelu tehdään syksyn aikana ja toteutetaan rakentamisen aikataulussa 2021.

Taideohjelman puitteissa messujen alueella ja alueen läheisyydessä on esillä taidetta useassa eri paikassa.

Aiemmin on installoitu mm. Pekka Jylhän Auringonsilta -teos Rykmentinpuistotien varteen ja Michael Johanssonin Some Assembly Required - Déjà Vu, 2020 Pikkukarhunniityn ja hulevesipuiston kohdalle.

− Satu-Minna Suorajärvi valittiin toteuttajaksi, sillä hän käsittelee teoksissaan liikettä, aikaa ja muodonmuutoksia. Nyt idean lähtökohtana on ääniaallot. Jännittävää nähdä, miten tätä sovelletaan koko aukion suunnittelussa, Tuominen sanoo.

− Satu-Minna on ensimmäisiä kuvanveistäjiä, jotka hyödyntävät digitaalista tekniikkaa perinteisen kuvanveiston rinnalla. Hän mallintaa ja veistää teoksiaan 3d-tulostimella, Tuominen kertoo.

Minna Tuominen kertoo, että Rykmentinpuiston taideohjelman kautta kerätyillä varoilla alueelle sijoitetaan taidetta.

Ohjelma tuo taiteen osaksi jokaisen kulttuurikunnan asukkaan arkea.

Tavoitteena on alueen viihtyisyyden ja houkuttelevuuden lisääminen.

Taideohjelmaa rahoitetaan prosenttiperiaatteella.

Tuottajamuotoiset rakennuttajat maksavat kolme prosenttia tontinhinnasta erilliseen taiderahastoon, johon Tuusulan kunta osallistuu 1,5 prosenttia tontin myyntihintaa vastaavalla summalla.

Taiderahalla katetaan taiteen suunnittelusta ja toteuttamisesta aiheutuvat kulut joita taiteilijapalkkioiden lisäksi ovat materiaali- ja toteutuskulut, taiteen koordinoinnin kulut sekä rakennesuunnittelusta aiheutuvat lisäkulut.

Ensimmäinen alueen teoksista pääsee jo syksyllä ihan arkikäyttöön, kun Pekka Jylhä n Auringonsilta toimii pimeään aikaan kulkureittiä viitoittavana katuvalaisimena.

Kesäkuussa julkistettu, aurinkoenergiaa kommentoiva ympäristötaideteos on monumentaalinen, noin yhdeksään metriin kohoava auringonkukan muotoinen teos.

Se tervehtii messuvieraita sillalla. Yli kolme tonnia painava teräsveistos sijaitsee Rykmentinpuistotien varrella.

Jylhä alkoi kehitellä auringonkukan ideaa jo vuonna 2017, ja aurinkoenergiaa hän oli miettinyt jo vuosituhannen alusta lähtien. Hän etsi sopivaa paikkaa ja sellainen löytyi.

Taiteilija kertoi kesäkuussa paljastustilaisuudessa, että kukka väreineen on elämän symboli. Se saa auringosta energian paneeleihin ja ledit syttyvät. Se on kuin yhteyttämisen prosessi.

Taiteilija kertoi, että Tuusulan vihreä ajattelu jotenkin sopi tähän. Hän kehui yhteistyön sujuneen kunnan kanssa erinomaisesti.

Auringonsillan pysäyttävä koko ja käyttötarkoitus valtavana energian lähteenä herättävät varmasti huomiota messuvieraissa.

Jylhän mielestä koko ja mittasuhteet vaan paranevat jatkossa, kun kukan läheisyyteen tulee lisää rakennuksia.

Pekka Jylhä on suomalaisen julkisen kuvanveiston kärkihahmo. Tunnetuin teos on Urho Kekkosen muistomerkki Helsingissä (2000).

Seuraavaksi Pekka Jylhä toteuttaa veistoksen hotellin sisääntuloaulaan Jätkäsaareen Helsinkiin. Art Hotel Helsingin on määrä valmistua keväällä 2021.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut