Setlementti Louhela kouluttaa vapaaehtoisia kavereiksi kehitysvammaisille – "Tukihenkilöä tarvitsevia ihmisiä on jonoksi asti"

Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Tukihenkilöille on tehtävää.

– Tukihenkilöä tarvitsevia ihmisiä on jonoksi asti, mutta uusia vapaaehtoisia hakeutuu toimintaan ihan liian vähän, sanoo Setlementti Louhelan vapaaehtoistyön koordinaattori Tiina Herttuainen.

– Tukihenkilönä oleminen on arkista mukavaa yhdessä tekemistä ja kokemista. Tukihenkilö toimii kaverina ja tukena tuensaajan näköisen vapaa-ajan mahdollistamisessa, Tiina Herttuainen kuvailee.

– Tavallisen ihmisen tiedot ja taidot riittävät, eikä aiempaa kokemusta erityistä tukea tarvitsevien ihmisten kanssa toimimisesta vaadita.

Setlementti Louhelan vapaaehtoistoiminta yhdistää tukihenkilöt sopiville avunsaajille.

Tukihenkilön ei ole tarkoitus toimia avustajana, vaan aidosti kaverina ja tukena ihmiselle, jolla on kehitysvamma. Nyt kun koronatilanne voi rajoittaa esimerkiksi elokuviin tai urheilukisoihin menemistä, yhteyttä voi pitää puheluilla, viesteillä ja videoyhteydellä.

– Jokainen tukisuhde muotoutuu omanlaisekseen tuettavan ja tukihenkilön ominaisuuksien mukaan. Eikä aina tarvitse tehdä jotain, yhtä lailla tärkeää on yhdessä oleminen ja juttelu.

Louhelan tukihenkilötoiminnan koulutus on kaikille yli 16-vuotiaille kiinnostuneille avoin koulutus, jossa käydään läpi tukihenkilötoiminnan periaatteita.

Koulutuksen jälkeen tukihenkilö voi sitoutua toimintaan omaan arkeen sopien. Tukihenkilöille maksetaan toiminnasta tukihenkilöpalkkiota ja toimintakustannusten kattamiseksi on varattu korvaus.

Tukihenkilötoiminnan koulutus järjestetään Järvenpäässä maanantaina 14.9. kello 17–20, Louhelankuja 1. Koulutus on maksuton.

Ilmoittautuminen koulutukseen ja lisätiedot antaa vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tiina Herttuainen, tiina.herttuainen@setlementtilouhela.fi, 044 340 0702.

Muokattu 25.8. klo 17.56: Jutusta poistettu yhden haastateltavan osuus, koska siitä voi saada virheellisen käsityksen hänen tukihenkilötarpeensa syystä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut