Toimittajalta: Luetaan taas sitä molekyylikirjaa

Pidän kirjoista. Pidin niistä jo ennen kuin osasin itse lukea. Nelivuotiaana olen pyytänyt isältäni, että "luetaan taas sitä molekyylikirjaa. " Ja isä luki minulle DNA:sta ja solun toiminnasta.

Nyt voin jo tunnustaa, että ihan kaikkea en ymmärtänyt. Pienelle pojalle tärkeintä olikin istua isän sylissä, kun luetaan yhdessä. Kirjan valitsin kyllä ihan itse, ehkä kiehtovan kansikuvan perusteella.

Isä luki, kun pyysin. Hän ei sanonut, että "haepas mieluummin satukirja." Tässä ehkä piileekin niiden lukuhetkien toiseksi tärkein anti. Tärkein oli se yhteinen hetki sylissä istumisineen. Toiseksi tärkein oli se, että isä ei erotellut asioita pienelle pojalle luettaviin ja sitten sellaisiin, jotka ovat liian vaikeita.

Niinpä en koulussakaan osannut ajatella, että "tämä on vaikeaa, en yritä". Kun ei molekyylijuttuja kotona pidetty vaikeina, miksi ne olisivat koulussa muuttuneet vaikeiksi? Jänniähän ne olivatkin. Ovat edelleen. Niin kuin nyt se koronavirus, DNA-molekyylit ne siinäkin jylläävät.

Lapsuuden lukuhetkistä palasivat mieleeni nimenomaan nämä, kun näin museossa englanninkielisen eskariluokan. Lapset istuivat lattialla ison taulun edessä. Siinä tunnistettiin opettajan kanssa maisemataulusta kasveja, eläimiä ja ties mitä. Opittiin mikä on tammi englanniksi ja mikä on orava.

Tammea ja oravaa ei katsottu yksinkertaistetusta piirroskuvasta oppikirjassa, vaan vanhan mestarin taulusta. Samalla nähtiin, miten kaunis metsä on, kun sen taitavasti kuvaa. Opittiin ehkä myös, että vanhat taulut eivät ole vaikeita, vaan ihan jänniä ja kivoja.

Minusta ei tullut solubiologia. Eskarilaisista ei ehkä kukaan päädy taidehistorioitsijaksi. Olemmepa vain saneet kaikki tilaisuuden oppia, että molekyylit ja vanhat taulut ovat meille kaikille, eivät vain yliopiston hajamielisille professoreille. Toivon siitä opista olevan paljon iloa niille eskarilaisille. Minulle on ollut.

Isä oli viisas mies.

Jan Pippingsköld

Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.