14-vuotiaan Jimi Pietarisen kotiapuyritys on toiminut jo vuoden – 4H-yrittäjäksi voi alkaa 13-vuotiaana

14-vuotiaan Jimi Pietarisen yritys JP-kotiapu Pornainen tekee muun muassa autojen tehosiivouksia 20 euron tuntiveloituksella. Niina Juutilainen

Niina Juutilainen

14-vuotias Jimi Pietarinen tiesi jo ala-asteella perustavansa oman yrityksen heti kun se olisi mahdollista. Aktiivinen nuori mies etsi vaihtoehtoja Pornaisissa toimivan yrityksen perustamiselle nuorella iällä ja löysi 4H-yrittäjyyden.

– Perustin yritykseni heti kun täytin 13 vuotta. Päädyin 4H:n kautta perustamaan sen, se oli sitä kautta yllättävän helppoa, piti vain täyttää parit paperit ja lähettää ne tiettyyn paikkaan, Pietarinen kertoo.

4H-järjestön tavoitteena on auttaa lapsia ja nuoria löytämään itselleen mielekästä tekemistä sekä monipuolisia harrastuksia, joissa omat unelmat ja kiinnostuksen kohteet yhdistyvät työelämätaitoihin ja yrittäjyyteen. Toimintaa luotsaavat paikallisyhdistykset, joita toimii Keski-Uudenmaan alueella Tuusulassa sekä Mäntsälässä ja Pornaisissa.

JP-kotiapu Pornainen aloitti tarjoamalla koti- ja pihatöitä, sittemmin toimintaan on tullut lisäksi itse tehtyjen puutöiden myynti sekä autonpesut. Yritystoiminta laajentuu Pietarisen mukaan aina kun uusia ideoita syntyy.

– Kaikki on kivaa mitä tässä teen. Tykkään tehdä puutöitä, olen tehnyt niitä ihan pienestä asti. Tykkään myös autonpesusta, se on kiva siinä puuhata ja pestä niitä autoja. Uudet ideat voi tulla missä vaan, sitten kehittelen ja mietin niitä. Voin myös ottaa yhteyttä mun yritysneuvojaan ja jutella perheen kanssa niistä ja jos idea tuntuu hyvältä niin voin siitä vaan ottaa ja toteuttaa sen, Pietarinen kertoo hymyillen.

Asiakkaita on riittänyt ja etenkin autonpesut ovat olleet suosiossa kesäaikaan.

Vaikea kuvitella, että olisin jollain toisella työnantajalla töissä.

Jimi Pietarinen

– Autonpesu tapahtuu siten, että asiakkaat tuovat tähän pihaan autot ja pesen tässä, kun laitteet on niin isoja ja painavia, että niitä on vaikea kuljettaa mihinkään. Asiakkaat hakevat auton sitten noin parin tunnin päästä, kun se on valmis.

Pietarinen hoitaa yritystään itsenäisesti ja on tehnyt tarvittavan taustatyönkin itse, internet- ja Facebook-sivut ovat omaa käsialaa ja yhteistyökumppaneitakin löytyy.

Ottamalla yhteyttä paikallisiin yrityksiin nuori yrittäjä on saanut puutöitään myyntiin paikalliseen K-Marketiin ja vastaanottanut autonpesua varten imurin, lahjoituksena rautakaupasta.

– Markkinoinninkin hoidan itse, Facebook on tosi hyvä. Tiedotan Pornainen-ryhmässä Facebookissa pääosin. Suurin osa asiakkaista on tullut sitä kautta, ja muut on sitten kuulleet yrityksestä muilta asiakkailta, Pietarinen kertoo.

Elämään mahtuu yrittäjyyden ja koulun lisäksi myös harrastuksia, vapaa-ajallaan Pietarinen viihtyy kalastuksen ja vapaapalokunnan parissa. Koulukaan ei ole yritystoiminnan takia kärsinyt.

– Kouluaikoina teen töitä yleensä viikonloppuisin ja tarvittaessa myös koulun jälkeen, jos asiakkaalle ei sovi viikonloppuajat.

Yrittäjyys on tuntunut omalta jutulta ja Pietariselle on selvää, että yritystoiminta jatkuu tulevaisuudessakin.

– Vaikea kuvitella, että olisin jollain toisella työnantajalla töissä.

Lisätiedot jp-kotiapu.webnode.fi/.

4H-yrittäjäksi?

4H-yritys on toimintamalli, joka mahdollistaa 13–28-vuotiaan nuoren yrityksen perustamisen turvallisesti ja ohjatusti.

Paikallisesti toimivat 4H-yhdistykset järjestävät yrityskoulutuksia, joissa mietitään ideoita, joilla voi tienata omaa rahaa ja suunnitella kannattavaa yritystoimintaa.

Koulutuksessa käydään läpi muun muassa yrityksen viestintää- ja markkinointia, talouden suunnittelua, kirjanpitoa ja verotusta sekä raportointia.

4H-yrittäjä on aina 4H-yhdistyksen jäsen.

Toimintamalliin kuuluu oma yritysohjaajaa sekä 4H-yhdistyksen tuki.

4H-yrityksen myynti on 50-7 000 euroa vuodessa.

Lisätiedot https://4h.fi/.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.