Lemmikkien kysyntä lisääntyi

Eläimet: Eläinsuojeluväki on huolissaan siitä, jaksetaanko korona-aikana otetuista koiranpennuista huolehtia vielä kun ne tulevat murkkuikään.

Lemmikkejä on haluttu koronakevään aikana hankkia enemmän kuin yleensä. Kuvituskuva. Sauvo Jylhä
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Lemmikkien kysyntä kasvoi korona-aikana, kun monilla ihmisillä on ollut enemmän aikaa kotona. Eläinsuojeluväki on huolissaan siitä, että kaikki lemmikin hankintapäätökset eivät ole olleet harkittuja.

Suomen Eläinsuojelu SEY:n toiminnanjohtaja Maria Lindqvist kertoo, että jäsenyhdistyksiin tulee jo nyt yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat päästä eroon äskettäin hankitusta lemmikistä.

– On tullut jopa sellaisia yhteydenottoja, että eilen tai toissapäivänä on ostettu koira verkosta ja nyt kysytään, voisiko sen toimittaa meille, hän kertoo.

Lindqvist arvioi, että kun keväällä otetut koirat tulevat lähellä yhden vuoden ikää murrosikään ja käyvät haastavammiksi, niistä luopuminen saattaa yleistyä.

Mitään sellaista kanavaa ei tietenkään automaattisesti ole, johon lemmikin voisi toimittaa, kun sitä ei enää haluakaan pitää.

– Jäsenyhdistyksemme pystyvät vastaamaan näissä tilanteissa eritasoisesti. Yritämme kyllä löytää keinoja, ettei terveitä eläimiä lopetettaisi, vaan löydettäisiin uusi koti.

– Koira on elävä olento, ja sen kanssa pitää varautua elämään jopa 15 vuotta.

Kennelliiton rekisteröintitilastossa ei muutosta juuri näy. Heinäkuuhun mennessä rekisteröitiin 123 koiranpentua enemmän kuin vuosi sitten. Ulkomailta tuotujen koirien määrä on vähentynyt.

– Keväällä alulle laitetut pennut eivät ole vielä ehtineet rekisteriin, Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen kertoo. Hän muistuttaa, että vastuullinen kasvattaja ei teetä pentuja vain kysynnän takia vaan haluaa kasvattaa hyviä koiria.

– Nyt on voinut olla liikkeellä muita kuin rekisteröityneitä kasvattajia.

Lemmikkien kysynnän kasvu on tuttua. Aivan mielijohteesta otettuja koiria Lehkonen pitää silti poikkeuksina.

– Kasvattajilta on kysytty pentuja enemmän kuin aiemmin, ja pennut menevät kaupaksi helpommin ja nopeammin,

Vastuullinen kasvattaja haluaa tietää, millaiseen kotiin pentu menee ja haluaa myös kuulla sen kuulumisia myöhemminkin.

– Jos tulee huonoja uutisia, he haluavat kuulla nekin. Kasvattaja on ensimmäinen taho, johon otetaan yhteyttä, jos koirasta joutuu luopumaan.

– Jos pentu on ostettu epämääräisestä paikasta, voi olla, ettei kasvattajaa enää löydy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.