Toimittajalta: Syksy tulee, olen valmis

Tiedän: olen outo. Tykkään syksystä. Erityisesti juuri tästä vaiheesta, kun on vielä lämmintä, ja maisemaa valaisee kuulakas syksyn valo. Se näyttää värit ihan omalla tavallaan.

Vähemmän tykkään siitä ajasta, kun sataa, sataa ja sataa. Ja oikein vähän siitä ajasta, kun sade muuttuu kiinteämmäksi ja tulee vaakasuoraan kovan tuulen kanssa. Mutta nyt, nyt nautin. Nautin iltakävelyistä, joita teemme pienen perheemme voimin. Tai ehkä pitäisi sanoa lauman, koska meitä ulkoiluttaa perheemme nelijalkainen jäsen. Se nauttii myös: valtava määrä tuttuja ja uusia hajuja kuono tuhisten nuuhkittavaksi.

Meille ihmisille juuri tämä aika antaa paljon: luonnon tarjoomusten lisäksi nyt on puuhakkuuden ja uusien asioiden aloittamisen aika. Tänä syksynä eräs pikku pöpö tosin rajoittaa tekemistä ja varsinkin menemistä. Minäkään en nyt ilmoittautunut opistoon, johon mieli teki. Pidän taitoja yllä omatoimisesti ja palaan koulun penkille, kun pöpö antaa luvan. Sitä odotellessa nautiskelen muista jutuista. Kaksi päivää sitten pysähdyin lenkillä pitkäksi aikaa ihmettelemään yli lentäviä joutsenia. Joo joo, rytmi meni sekaisin ja syke laski. Mutta pääkoppa sai latausta. Muistelin vanhaa biisiä, jossa laulettiin, että elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa, ja lentää siivin valkein niin kuin joutsen.

Saan siis aikani hyvin kulumaan, vaikka pidänkin kunnon turvavälin muihin eli karsin menemisiäni ronskilla kädellä. Jotakin hyvää siinäkin: kun reilusti karsii, jäljelle jää tärkein. Niin ne puutarhuritkin miettivät, kun puita ja puskia karsivat. Otetaan liiat rehotukset pois, niin se kasvaa paremmin, mikä jätettiin jäljelle. Pitää vain tietää, mitä karsii ja mitä jättää.

Kun luonto, viljelykset ja me ihmisetkin valmistaudumme uuteen vuodenaikaan, joka päivä jokin asia on uusi ja erilainen kuin eilen.

Siksi tykkään syksystä. Tykkään myös talvesta, keväästä ja kesästä.

Jan Pippingsköld Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.