Asuminen: Jäteastioiden tyhjennysväliä piti lyhentää, kun väki on kotona.
– Jäteastioiden tyhjennysväliä tihennettiin heti maalis-huhtikuun vaihteessa, ja sillä tihennetyllä välillä mennään edelleen, isännöitsijä Jaana Kvist Keravan Isännöinnistä kertoo. Toimistolla on kolmisenkymmentä kohdetta hoidossaan. Joukossa on monen kokoluokan taloja.
– Pienistä taloista sadan asunnon taloyhtiöihin.
Taloyhtiöissä syntyvän jätteen määriin vaikutti laaja siirtyminen etätyöhön ja valmiin ruuan tilaaminen koteihin.
Kun kotona ollaan enemmän, vettäkin kuluu enemmän. Kasvu edelliseen vuoteen verrattuna on selvää. Kasvu ei kuitenkaan ole valtavan suurta.
Isännöitsijään on otettu keväällä yhteyttä muun muassa sen takia, että kun ravintolat olivat kiinni, jotkut halusivat pitää kotibileitä eikä se kaikkia naapureita miellyttänyt.
– Poikkeusaikana naapuri on voinut ottaa enemmän aivoon muutenkin, Kun on ollut aikaa tehdä remonttia, ja toinen tekee etätöitä, siitä on tullut yhteydenottoja. Ei ole otettu huomioon ääniä, Jaana Kvist kertoo.
Ihmiset ymmärtävät tämän ajan poikkeuksellisuuden.
Nora Väst-Salonen
Lomautukset eivät ole aiheuttaneet vastikerästeissä nousua.
– Juuri kun muistutuksia lähetettiin, niin kuin joka kuukausi normaalisti lähetetään, niin todettiin ettei ole muutosta näkyvissä.
Kyselyitä tuli isännöitsijälle koronan alkuvaiheessa. Osakkaat halusivat tietää, saako vastikkeille maksuaikaa, jos lomautus tai irtisanominen osuu omalle kohdalle.
– Siinä sai monille selittää, mitä tämä vaikuttaa taloyhtiön juokseviin menoihin, Jaana Kvist kertoo.
Iso muutos taloyhtiöiden arkeen on ollut kokousten järjestäminen uudella tavalla. Kvist kertoo, että osallistumistapoja on ollut todella monta.
– On voinut olla paikalla, osallistua etänä Teamsin välityksellä tai puhelimella.
– Puhelimella voi liittyä Teams-kokoukseen. Silloin ei näe aineistoja, mutta kuulee keskustelun ja voi osallistua siihen.
– On ollut myös mahdollista ottaa netissä etukäteen kantaa päätösehdotuksiin.
– Valtakirja on koettu hyväksi tavaksi monessa tapauksessa.
– Se hyvä puoli tässä ajassa on ollut, että jouduttiin opettelemaan Teamsin käyttö. Se jää varmasti tämän jälkeenkin käyttöön, Jaana Kvist sanoo.
Taloyhtiöiden kokoukset ovat työllistäneet myös Isännöinti Noran Neliöt -toimiston henkilökuntaa.
– On ollut mahdollista osallistua etänä, kirjallisesti, puhelimen välityksellä ja paikalla. Osassa yhtiöitä on siirretty kokoukset syksylle, isännöitsijä Nora Väst-Salonen kertoo.
Riskiryhmäläiset eivät ole halunneet kokouksia, mutta kaikki eivät ole teknisten apuvälineidenkään käyttäjiä. Käytännön järjestelyjä on saatu sovittua joustavasti. Tilanteen erikoisuus on ymmärretty.
Hallitusten kokouksia on ollut vähän, keväällä hoidettiin asioita esimerkiksi sähköpostilla. Kierrokset ja katselmukset on jätetty myöhemmäksi.
Asukkaiden keskinäisistä kärhämöinneistä poikkeusaikana ei Väst-Salosen korviin ole kantautunut tietoja.
– Ihmiset ymmärtävät tämän ajan poikkeuksellisuuden.
Muutoksia on ollut jätehuollon aikatauluissa heti keväällä.
Vastikkeiden maksuaikakyselyitä ei ole ollut paljon.
– Ihan muutama kysely on tullut vastikkeista, että jos tulee työtilanteeseen muutoksia niin mitä sitten. Hallitusten kanssa käydään läpi linjauksia niiden tilanteiden varalta.
– Kun taloyhtiöissä talousarviot ovat keväästä kevääseen, korotukset voivat syksyllä olla joillekin osakkaille yllätys, kun kiritään alkuvuotta kiinni.
Isännöinti Noran Neliöt on tuusulalainen toimisto, jossa työskentelee kaksi isännöitsijää, asuntosihteeri ja harjoittelija. Isännöitävät talot ovat Tuusulassa, Keravalla ja Järvenpäässä.