Hurja rikosaalto riivaa nyt Keravaa – kaupunki ryhtyy useisiin toimiin tilanteen parantamiseksi: "Keravalla pitää olla turvallista asua ja elää"

Viime päivien rikosaalto on noteerattu myös kaupungintalolla. Keravan turvallisuuspäällikkö Jussi Komokallio ja kaupunginjohtaja Kirsi Rontu ovat ryhtyneet toimiin Keravan turvallisuustilanteen parantamiseksi. Anton Soinne
Oskari Lehto

Oskari Lehto

Keravaa on viime päivinä riivannut pahaksi äitynyt omaisuusrikosten rikosaalto. Sosiaalisen median Kerava-ryhmissä on tuotu päivittäin esiin ilmi tulleita automurtoja, bensavarkauksia, pihoille tunkeutumisia, murtovarkauksia sekä muita omaisuuteen kohdistuvia ilkivallantekoja.

Ongelma-alueita ovat olleet erityisesti Länsi-Jaakkola ja Keravan aseman itäpuolinen alue, mutta tihutöistä on raportoitu myös esimerkiksi Sompiosta ja Killan alueelta.

Keravalaiset ovat vaatineet kovaan ääneen kaupungilta toimia rikosten ehkäisemiseksi.

Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu kertoo, että ongelma on tiedossa ja että kaupunki on ryhtynyt jo toimiin asioiden korjaamiseksi.

– Oireet ovat nyt pahentuneet, mutta tärkeää on ennaltaehkäisevä työ, joka keskittyy juurisyihin. Olemme jo olleet yhteydessä muun muassa poliisiin ja isoihin vuokrataloyhtiöihin.

– Teemme kaikkemme, jotta Keravalla olisi turvallista asua ja elää. Turvallisuusasiat tulee huomioida monialaisesti esimerkiksi päihdetyössä, nuorisotyössä, kaupunkisuunnittelussa ja asuntopolitiikassa, Kirsi Rontu vakuuttaa.

Kerava hankki viime vuonna kaupungin keskustaan kameravalvontajärjestelmän, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä rikollisuutta. Keravan kaupungin turvallisuuspäällikkö Jussi Komokallio kertoo, että kameratallenteista on ollut poliisille apua rikosten selvittämisessä ja että kameroita on tulossa Keravalle lisää.

– Niiden paikkoja mietitään vielä. Kunta ei saa valvoa yksityisiä alueita, kuten esimerkiksi taloyhtiöiden parkkipaikkoja. Autamme ja konsultoimme kuitenkin myös taloyhtiöitä heidän turvallisuusasioissaan, Komokallio sanoo.

Poliisi on Suomessa viranomainen, joka lähtökohtaisesti selvittää rikoksia ja pitää huolta turvallisuudesta. Kirsi Ronnun mukaan poliisin kanssa aiotaan kuitenkin syventää yhteistyötä, jotta Keravan alueella liikkuvat partiot entistä useammin myös jalkautuisivat kentälle.

Keravan kaupunki aikoo viestiä turvallisuusasioista entistä paremmin. Kaupungin tarkoituksena on ensi viikosta alkaen laatia turvallisuustiedotteita, joissa kerrotaan kaupungin toimista sekä turvallisuusasioista – myös poliisin näkökulmasta.

– Tiedotteita julkaistaan ainakin kaupungin nettisivuilla ja Facebook-sivulla kerran viikossa, kertoo viestintäpäällikkö Anni Pasuri.

Keravalla ilmi tulleista rikoksista iso osa on Jussi Komokallion käsityksen mukaan päihdeongelmaisten tekosia.

– Keravan Jaakkolassa näyttäisi olevan muutamia kämppiä, jotka keräävät ongelmaporukkaa ympäristöstä ja muista kunnista. Päihteiden väärinkäyttäjät etsivät tavaraa, jota voisi muuttaa rahaksi. Näin he rahoittavat huumeita tai velkojaan.

Keravan ongelmat ovat Jussi Komokallion mielestä pitkän kehityksen tulosta.

– Aikanaan kylää pidettiin tiukemmin turvallisena, mutta viime vuosina linja on muuttunut liberaalimmaksi, hän miettii.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut