Toimittajalta: Pessimisti pettyy päivittäin

Pessimisti ei pety, väitetään. Väitän toisin.

Jos olisin kunnon pessimisti, aamuni alkaisi pettymyksellä. Avaan silmäni, ja siinä se pettymys: silmät avautuivat. Olen elossa, näen, kuulen ja nousen sängystä. Pettymysten sarja jatkuu: ei vieläkään koronan oireita perheessä, ulkona on kaunis syyspäivä eikä edes pientä myrskyä.

Aamu-uutiset kännykän ruudulla ovat yhtä pettymystä. Pandemian toinen aalto ei ole vieläkään vyörynyt kotikulmille. Maapallo porhaltaa radallaan niin kuin ei mitään. Ja niin edelleen.

Kunnon pessimistillä on tähän vastaväite: "Odotahan niin näet, olet vain päässyt helpolla tähän asti." En ole. Mutta menneet murheet ovat menneitä murheita. Ne ovat mennessään jälkensä jättäneet ja oppinsa ojentaneet. Mikä se oppi on, sen kerron kohta.

Luulisi, että parhaillaan elettävä korona-aika olisi pessimistille kulta-aikaa. "Ihan varmasti tulee vielä huonoja uutisia." Niin tuleekin. Tulee myös hyviä. "Ei tässä ole vielä kaikkea nähty." Ei olekaan. Nähdään vielä ikäviä asioita ja hyviä asioita. Ja asioita, jotka eivät ole oikein kumpaakaan sorttia.

Ja sama juttu kaiken muunkin kanssa. Yhtä ja toista on tulossa taloudessa, politiikassa, urheilussa, televisiosarjoissa, oikeassa elämässä ja vaikka missä. Hyvää on tulossa ja huonoa. Ja siltä väliltä.

Sitä hyvää ja huonoa voi katsella haluamansa väristen silmälasien läpi. Pessimistin rillit ovat hyvin mustat. Eivät pääse valonpilkahdukset häiritsemään. Muiden aatteiden kannattajat suodattavat todellisuutta muunvärisillä laseilla.

Koska erilaiset itsehoito-ohjeet ovat kuulemma muotia, annan nyt sellaisen. Pessimismin oireiden ilmaantuessa ei kannata lähteä etsimään drive in -testauspaikkaa. Hoidon voi aloittaa kotioloissa ottamalla lääkkeeksi aimo tujauksen realismia. Sillä kirkastuvat linssitkin. Resepti on menneissä murheissa testattu ja tepsiväksi todettu.

Jan Pippingsköld

Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.