Hyvä henki ja paljon treeniä

Voimistelu: Nuoret voimistelijat ovat myös ajankäytön mestareita.

Sarabit-joukkueessa voimistelivat Nella Aaltonen, Nea Civil, Minttu Hänninen, Cecilia Skyttä, Emmi Valkama, Suvi Vartiainen, Marina Senjuk ja Milla Partanen. Joukkuetta valmentaa Natalia Burmak. Elise Järvenpää
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

– Tässä on riittävästi haastetta.

Tämä on yksi vastauksista, joita Sarabit-joukkueen jäseniltä saa kun kysyy perusteluja lajivalintaan. Laji on rytminen voimistelu. Sarabit on Elise Järvenpään joukkue, joka kilpailee nuorten sarjassa.

Haasteita laji tarjoaa, mutta joukkueen jäsenet ovat valmiita niihin vastaamaan. 12–15-vuotiaista tytöistä koostuva joukkue treenaa kuudesti viikossa, yhteensä 20, jopa 25 tuntia viikossa. Harjoitusviikkoja on vuodessa 48. Lomailuun jää kuukausi.

Kuudet harkat viikossa kuulostaa paljolta, ja onhan se.

– Nämä tytöt harjoittelevat vuodessa sen tuhat tuntia, mihin Iivo Niskanenkin on yltänyt, seuran puheenjohtaja Jari Valkama sanoo.

Kun harrastus vie näin valtavasti aikaa, mitä muuta mahtuu koulua käyvän nuoren elämään?

Koulun jälkeen mennään harjoituksiin ja matkalla tehdään läksyt.

– Kavereiden tapaamista, läksyjä, kaikenlaista.

Tulosta on syntynyt: joukkue voitti keväällä Pohjoismaiden mestaruuden. Kisat käytiin Ruotsissa, ja kotiin ehdittiin juuri ennen kuin korona toi tiukat matkustusrajoitukset ja lentoja alettiin perua.

Sen jälkeen korona muutti harjoittelun: pidettiin videotreenejä, kun ei voitu kokoontua yhteen. Nyt taas voidaan harjoitella normaalisti.

Kun Sarabit-ryhmän jäseniltä kysyy lajin parhaita puolia, esiin nousee erityisesti hyvä joukkuehenki. Se on hioutunut monen vuoden yhteisen harjoittelun aikana.

– Kilpailumatkat ovat myös kivoja, nuoret voimistelijat tuumaavat. Hyvältä tuntuvat tietysti myös onnistumiset.

Tytöt harjoittelevat ja kilpailevat joukkueena, mutta satunnaisesti myös yksilöinä. Joukkue- ja yksilötreenit tukevat toisiaan, mutta kahden ohjelman harjoittelu rinnakkain on aikamoinen aikatauluhaaste.

Ryhmää valmentaa Natalia Burmak, jonka valmennettavista moni on päätynyt Suomen naisten maajoukkueeseen. Sinne on Sarabeistakin pyrkimässä kolme voimistelijaa.

Voimistelu on lajina monipuolinen, ja harrastajat sanovatkin, että yksi vaikeimmista asioista on moneen asiaan keskittyminen yhtä aikaa.

Harjoituksissa keskitytään fyysisten ominaisuuksien kehittämisen lisäksi rytmisen voimistelun peruselementteihin kuten hyppyihin, akrobatiaan, tasapainoon sekä vartalo- ja välinetekniikkaan. Harjoituksissa harjoitellaan kaikilla rytmisen voimistelun välineillä.

Sarabit harjoittelevat voimistelun tukena balettia.

Elise Järvenpää on pienehkö seura. Jäsenet tulevat monesta kunnasta Uudellamaalla, Sarabit ovat siitä hyvä esimerkki: joukkueen jäsenet ovat Hyvinkäältä, Järvenpäästä, Mäntsälästä ja Nurmijärveltä.

Seurassa on 12 joukkuetta ja kaksi sirkusryhmää. Tarjolla on rytmisen voimistelun lisäksi muun muassa naperojumppaa. Uutena on aloitettu tunnit Pornaisissa.

Ryhmiä on voimistelun alkeista valmennusryhmiin asti. Harjoitustahti vaihtelee sen mukaan, millä tasolla ovat ryhmän tavoitteet. Harjoituspaikkoina toimivat Järvenpään koulut.

– Salit eivät ole riittävän korkeita tällä tasolla.

Hyvän voimistelusalin korkeuden pitää olla riittävä, 11–14 metriä, eikä katossa saisi olla verhoja tai muuta roikkumassa. Voimistelumaton laatu ja kunto on tärkeää.

Elise Järvenpää on järjestänyt kisoja Keravalla, koska sali on siellä sopivampi kilpailutoimintaan. Se on kuitenkin seuralle kallista lystiä, kun mennään oman kotikaupungin ulkopuolelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.