Kulahtaneesta autosta fiksarin käsissä kuin uusi – karmein ehostettava muistutti sisältä tippukiviluolaa

Eero Hallasuo kiillottaa 30 vuotta vanhan Alfa Romeon konepellin keskiosan ja jättää sivut käsittelemättömiksi. Ero on kuin yöllä ja päivällä. Sauvo Jylhä

Riitta Suomalainen

Kun vaihdossa autokauppaan jäänyt kulahtanut ruppana palaa myyntiin niin loisteliaassa kunnossa, että omaksi entisekseen sen tunnistaa vain rekisterikilvestä, se on varsin todennäköisesti käynyt autofiksarin käsissä.

– Toki sen omankin voi – olisi voinut – käyttää fiksarin kautta, parikymmentä vuotta alan töitä tehnyt Eero Hallasuo vinkkaa.

Olipa auto minkä ikäinen tahansa, sen ulkonäöllä on väliä ainakin useimmille meistä. Se tarkoittaa pintaa. Pinta on se osa autosta, johon katse ensimmäiseksi tarttuu.

– Auton pitää näyttää ensisilmäyksellä hyvältä, Hallasuo kiteyttää.

Sen jälkeen avataan ovet ja katsotaan konepellin alle. Myös sisätilojen ja moottori käsittely kuuluu autofiksarin työhön.

Kotipihassa autonsa ulkonäöstä huolehtivalle riittää ämpärillinen autonhuoltoaineita. Fiksarilla niitä on kaapillinen: pesuaineita, vahoja, hiomatahnoja, kiillotuslaikkoja, pinnoitteita...  

– Riippuu autosta ja asiakkaasta, mitä halutaan. Yksityisasiakkaita kiinnostavat sellaiset asiat, joiden tekeminen kotona ei joko onnistu tai on vaikeaa; kärjessä keraamiset pinnoitteet ja verhoilupesut.

Pinnoitteet suojaavat metallipintaa, lasia sekä maalaamatonta muovia. Parhaiten pinnoite pääsee oikeuksiinsa maalatulla pinnalla.

Tältä näyttää parikymmentä vuotta vanhan henkilöauton pinta käsittelyn jälkeen. Vesikin valuu siitä kuin hanhen selästä. Sauvo Jylhä

Pinnoitteella käsitelty auto kiiltää ja loistaa, hylkii vettä sekä likaa eikä naarmuunnu yhtä helposti kuin käsittelemätön auto.

– Pinnoite kestää myös huomattavasti pidempään kuin pelkkä vahaus, jopa viisi vuotta. Eikä se ole yhdentekevää täällä meillä, jossa säät vaihtelevat laidasta laitaan ja tiet suolataan.

Myös sisätilojen verhoilua varten on olemassa pinnoite.

– Jos vaikka autossa pikaisesti hörpätty aamukahvi kaatuu penkille, sen voi puhdistaa pyyhkäisemällä. Verhoiluun se ei imeydy.

Vaikka auton pinnoista huolehtiminen onnistuu kotikonstein, niin moottorin peseminen on syytä jättää ammattilaiselle. Fiksarikin tekee sen kai varovasti ämpärivedellä ja harjalla...?

– Kyllä siihenkin käytetään painepesuria, Hallasuo hymyilee.

Järkeä on kuitenkin oltava mukana. Vettä pitää käyttää maltillisesti ja välttää vedelle herkimpiä osia. Kriittisimmät kohteet voi suojata muovilla. Myös huolellinen kuivaus on tärkeää.

– Erityisesti on varottava laturia sekä bensa-autossa sytytyspuolta. Jos sytytystulpan syvennykseen pääsee vettä, puola saattaa mennä rikki ja lopulta myös katalysaattori.

Vaikeimpia puhdistettavia ovat autot, joiden sisällä on tupakoitu paljon ja niin, että ikkunat ovat olleet enimmäkseen kiinni.

– Vaikka sisäpinnat saa periaatteessa puhtaaksi, niin tupakansavun haju istuu tiukassa. Hajusta pääsee – saattaa päästä – kun kaikki sisäpinnat on perusteellisesti pesty.

Karmeinta työurallaan eteensä tullutta autoa Hallasuon ei tarvitse miettiä. Sitä ei ihan hevin unohda.

– Se oli kuukausia ulkona, kenties ikkunat auki seissyt auto, joka oli sisältä kuin tippukiviluola; niin homeessa se oli. Sen kunnostamiseen meni useita päiviä.

Entä mitä pintaan liittyviä asioita fiksari ei tee? Siis esimerkiksi?

– Ruostekorjauksia. Kiveniskemät hoituvat, mutta ruostekorjauksiin ei aika riitä.

Autoehostus

Hallasuon Autoehostus Wax on Wax off toimii Järvenpään Salpatiellä, samalla tontilla kuin Mäkelän Auto, joka on yrityksen suurin asiakas. Myös yksityisasiakkaille on tilaa.

Auton käsinpesu 26 euroa, sisätilojen pesu 49 eurosta alkaen, koneellinen kiillotus 250 eurosta alkaen, uuden auton keraaminen pinnoite noin 500 euroa ja käytetyn 800 eurosta alkaen.

Suomessa autofiksariksi opitaan tekemisen kautta. Saksassa fiksariksi voi kouluttautua, meillä ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.