Keravalla koronatestiin pääsee vuorokauden sisällä – uusi testauspiste otettiin käyttöön maanantaina

Satu Jalo

Satu Jalo

Keravan terveyskeskuksen drive in -pisteen koronavirusnäytteenotto siirtyi viime viikolla Hus Diagnostiikkakeskuksen vastuulle. Aiemmin näytteitä oli ottamassa kaupungin suun terveydenhuollon henkilökuntaa.

Asiakkaille näkyvämpi muutos tapahtui tämän viikon maanantaina, kun näytteenottopiste siirtyi uuteen paikkaan Keravan tennishallin ja Metsolantien 9 C -kiinteistön välissä olevalle asfaltoidulle parkkipaikalle.

– Uudella näytteenottopisteellä on kaksi autokaistaa, joihin otetaan autoja yhdestä jonosta, kertoo Keravan terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

Pisteellä on iso teltta, jonka sisään autot ajavat. Asiakas istuu autossa näytteenoton ajan.

Näytteenottoon tulevat ohjataan Paanasen mukaan näytteenottopisteelle opasteiden avulla. Ensimmäinen opaste sijaitsee Metsolantien alussa urheilupuiston pysäköintialueen ja terveyskeskuksen parkkipaikan risteyksen kohdalla.

Keravalla koronatestiin on viime viikosta alkaen voinut varata ajan itsepalveluajanvarauksesta osoitteessa https://koronabotti.hus.fi/.

 Hus arvioi, että kaikki testitulokset valmistuvat kahden vuorokauden sisällä.

– Koronabotti on uusi palvelu kuntalaisille ja tarkoittaa sitä, että koronavirusnäytteenottoon on mahdollista päästä itse tehdyn oirearvion perusteella ilman, että ammattilainen osallistuu arvioon näytteenoton tarpeellisuudesta, Paananen tarkentaa.

Husin alueella pääsee koronavirustestiin edelleen myös soittamalla oman kunnan ohjeiden mukaisesti koronaneuvontapuhelimeen, terveysasemalle tai Päivystysapuun.

Koronatestiin pääseminen on nopeutunut valtakunnallisesti ja myös Keravalla. Paanasen mukaan testattavaksi pääsee vuorokauden sisällä.

– Hus arvioi, että kaikki testitulokset valmistuvat kahden vuorokauden sisällä. Sekä negatiivinen että positiivinen tulos ilmoitetaan tekstiviestillä. Mikäli tulos on positiivinen, oman kunnan terveyskeskuksesta ollaan lisäksi yhteydessä potilaaseen.

Tällä hetkellä näytteenottopiste on avoinna kaikkina viikonpäivinä.

– Aukioloaikoja on mahdollista laajentaa kysynnän mukaan. Husin arvion mukaan Keravalla voidaan ottaa jopa 300 näytettä päivässä, kun meidän omassa pisteessä maksimi oli 100 näytettä päivässä.

Koska terveyskeskuksen koronatestauspiste siirtyi viime viikolla Husin vastuulle, pystyy pisteessä työskennelleet kaupungin neljä työntekijää siirtymään takaisin omiin työtehtäviinsä suun terveydenhuoltoon.

– Kiireetöntä hoitoa voidaan jälleen tarjota. Suuhygienistin vastaanotot ovat ruuhkautuneet ja hoitoaikoja löytyy vasta 2–3 kuukauden päästä. Hammaslääkärin vastaanotoille hoitoaikoja löytyy 1–2 kuukauden päästä. Varsinaisia hoitojonoja ei ole, Paananen kertoo.

Keski-Uusimaa-lehti ei lupauksista huolimatta saanut Keusotelta tietoja Järvenpään ja Tuusulan koronavirustestaustilanteesta määräaikaan mennessä.

Uusi piste

Keravalla Husin koronatestauspiste on avoinna tällä hetkellä ma–pe klo 8–16 ja la–su klo 9–15.

Testauspiste sijaitsee Keravan tennishallin ja Metsolantien 9 C -kiinteistön välissä olevalla parkkipaikalla.

Paikalle on opasteet Keravan terveyskeskuksen kohdalta Metsolantieltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.