Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten toimia jos lapsi törmää raakoihin videoihin verkossa? – Ole turvallinen aikuinen, neuvoo asiantuntija ja antaa listan muitakin ohjeita

Aikuisen kannattaa olla turvallinen, välttää suuttumista ja kuunnella, jos eteen tulee tilanne, että lapsi on törmännyt netissä häiritsevään sisältöön.

Näin neuvoo Terveystalon psykologi ja psykoterapeutti Lotta Heiskanen. Hän viittaa julkisuuteen hiljan nousseeseen videoon, jolla aikuinen mies tekee itsemurhan. Video levisi Facebookin kautta.

– Vanhempien kannattaa olla nyt tarkkaavaisia. Lasten ja nuorten käyttämillä sivustoilla voi olla lapsille sopimatonta materiaalia, joka on tarkoituksellisesti ujutettu lapsille sopivalta näyttävien videoiden sisään. Netissä on paljon sisältöä, joka ei ole lapsen silmille tarkoitettu, Heiskanen sanoo Terveystalon tiedotteessa.

Hän tähdentää, että vanhempien on tärkeää tietää, mitä lapset netissä tekevät ja seurata, millaisissa palveluissa he aikaansa käyttävät.

– Netti voi olla lapselle ja nuorelle turvaton paikka. On hyvä asia, että tämä on nyt tullut ilmi, sillä nyt vanhemmat voivat puuttua siihen. Monet nuorten ilmiöt pyritään pitämään vanhemmilta salassa.

Heiskanen antaa toimi näin -listan, jos lapsi on nähnyt raa'an videon tai muutoin törmännyt järkyttävään aiheeseen:

- Ole turvallinen aikuinen, jolle lapsi voi aina kertoa, jos hän näkee netissä jotakin järkyttävää tai häiritsevää. Asiasta kannattaa puhua lapselle jo ennalta, siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa käyttää nettiä. Lapsi törmää pelottaviin sisältöihin todennäköisesti jossain vaiheessa.

- Kuuntele – älä suutu. Jos lapsi kertoo törmänneensä raakaan videoon, asian nostattamia tunteita ja ajatuksia on syytä kuunnella herkällä korvalla. Suuttua ei saa, sillä harva on tahallaan mennyt katsomaan videota. Monelle se pomppaa eteen vahingossa, tutultakin sivustolta.

- Luo pelisäännöt ja pidä kiinni suojaavista rajoista. Somen käyttöä täytyy opetella kuten muitakin taitoja. Lapsen on hyvä ymmärtää, ettei järkyttävää materiaalia pidä vähätellä eikä sitä tule missään nimessä jakaa eteenpäin.

- Selvitä, mitä lapsi on nähnyt tai lukenut. Auta lasta ymmärtämään, mistä on kysymys. Selitä rehellisesti, mutta myös ikätasoisesti suojaten lasta. Tärkeintä on, ettei lapsi jää pohtimaan häntä vaivaavaa asiaa yksin.

- Ole läsnä, auta rauhoittumaan ja luo turvaa. Anna lapsen ilmaista tunteita ja kysymyksiä. Suhtaudu kärsivällisesti ja ymmärtäväisesti. Järkytys on luonnollinen reaktio järkyttävän materiaalin näkemiseen. Vaikka video järkyttäisi vanhempaa itseäänkin, aihetta kannattaa käydä läpi keskustellen rauhallisesti.

- Hanki tarvittaessa ammattiapua. Jos oman lapsen käytös muuttuu selvästi ja häiritsevät mielikuvat jäävät vaivaamaan pidemmäksi aikaa, voi asiaa käsitellä myös asiantuntijan vastaanotolla.