Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerava on partiokaupunki

Partio: Eräkamuissa aloitti kaksi uutta sudenpentulaumaa.

Korona kirpaisi partiotoimintaa keväällä, mutta keravalaisella Eräkamut-lippukunnalla on taas vauhti päällä. Syyskauden alussa perustettiin kaksi uutta sudenpentulaumaa, joissa on yhteensä parikymmentä nuorta partiolaista.

Viime vuonna 20 vuotta täyttäneessä lippukunnassa on kaikkiaan noin 180 jäsentä.

Uusien sudenpentujen partiotaival on alkanut partioon tutustumisella.

– Opetellaan partiotapoja, tervehdys ja muuta, ja tutustutaan partioasuun, Jukka Sippola kertoo. Hän on Keravan Eräkamujen sudenpentutoiminnan vastaava ja isompien seikkailijoiden ryhmän vetäjä.

– Sitten tehdään partio-ohjelman mukaisia asioita ja suoritetaan merkkejä. Ensimmäinen on tervetulovaiheessa saatava sudenpää, ja sen jälkeen syyskaudella voi suorittaa kolme ja kevätkaudella toiset kolme merkkiä. Niiden aiheet voivat olla esimerkiksi liikenneturvallisuutta, ensiapua, luonnontuntemusta tai kotiseutuun tutustumista.

Partio-ohjelman mukaisia juttuja tehdään joka ikävaiheessa siihen ikään sopivalla tavalla; sudenpennut leikkivät kokoontumisissaan paljon ja oppivat samalla uutta.

Periaatteisiiin kuuluu, ettei kukaan ole yksin.

Jukka Sippola

Sudenpennuksi tullaan yleensä ekaluokkalaisena. Sen jälkeen partiossa voikin jatkaa vielä aikuisenakin.

– Moni lähtee opiskelemaan kun on täyttänyt 18 ja jää silloin pois. Sitten ollaan poissa kaksi vuotta tai kaksikymmentä, ja tullaan takaisin vaikka omien lasten mukana, Julius Termas kertoo. Hän on Eräkamujen lippukunnanjohtaja ja vetää myös sudariryhmää.

– Lippukunnan neljästä perustajasta kaksi on nyt mukana omien lastensa kanssa, Jukka Sippola lisää.

Keravalla on ollut partiolaisia yli sata vuotta. Nyt kaupungissa toimii useita lippukuntia: Eräkamujen lisäksi niitä ovat Korvenpojat, Hiiden Hittavaiset, Kalevan Kipunat ja Sammon Takojat. Keravalaiset lippukunnat kuuluvat Uudenmaan partiopiiriin.

– Partio on Suomen suurin nuorisojärjestö. Sillä on suuri kasvatuksellinen merkitys, Jukka Sippola sanoo.

Yhtenä osana partion merkityksestä hän mainitsee sen, että vaikka yhteiskunta kaupungistuu, partio pitää jäsenten juuret ainakin jollain tavalla metsässä ja luonnossa kiinni. Luonnontuntemusta opetellaan, ja luonnon suojeleminen on yksi partioihanteista.

Ympäristöasioiden opettelu lähtee siitä, että ei roskata. Partiolainen jättää paikat parempaan kuntoon kuin ne olivat tullessa.

– Se periaate toteutuu esimerkiksi siinä, että leireillä on ohjelmassa kunnon loppusiivous.

– Partiossa nuoret kasvavat johtamaan nuorempia, ja niistä taidoista on monelle hyötyä työelämässä.

– Yksi partioperiaatteista on, että kukaan ei ole yksin, Sippola sanoo.

Julius Termas aloitti Eräkamujen lippukunnanjohtajana vuodenvaihteessa. Lähes koko tähänastinen pesti on ollut poikkeusaikaa koronan takia.

– Kyllä muitakin varmasti turhauttaa, mutta oli kyllä tosi turhauttavaa kun oli intoa ja suunnitelmia ja sitten melkein kaikki piti lopettaa koronan takia, lippukunnanjohtaja miettii.

Korona peruutti retkiä. Esimerkiksi käynti rakennuksella jäi väliin.

– Mutta sudenpennut osaavat kyllä hyvin käyttää käsidesiä.