Työnantajien järjestö ja ammattiliitto yhdessä kiinteistöhuollon pimeää työtä vastaan – keinona sama kuin rakennuksilla

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Rakennusalalla käytössä oleva työntekijöiden veronumeropakko on ulotettava myös kiinteistöjen huoltoon ja siihen liittyviin palveluihin.

Vaatimuksen esittävät Kiinteistötyönantajat ja Palvelualojen ammattiliitto PAM. Ne muistuttavat, että veronumerokäytäntö on yksi keino torjua harmaata taloutta ja pimeää työtä.

– Olemme jo vuodesta 2012 lähtien esittäneet yhdessä PAMin kanssa veronumerolainsäädännön ulottamista alalle, mutta valitettavasti asia ei ole edistynyt valtionhallinnossa, toteaa Kiinteistötyönantajien toimitusjohtaja Pia Gramén tiedotteessa.

Kiinteistöpalvelut kattavat siivouksen, kiinteistöhuollon, ulkoalueiden hoidon, energianhallinta- ja tekniset palvelut sekä erilaiset toimitila- ja käyttäjäpalvelut.

Omilta jäsenyrityksiltään Kiinteistötyönantajat on vuodesta 2013 lähtien edellyttänyt veronumerollisten tunnistekorttien käyttöä sekä rekisteröitymistä alihankintaketjuineen Vastuu Groupin Luotettava kumppani -palveluun.

Tilaajien osto-osaaminen on avainasemassa palveluiden hankinnassa, katsoo PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

– Ostajat pystyvät jo nyt omalla toiminnallaan torjumaan varsin tehokkaasti harmaata taloutta. Esimerkiksi Senaatti-kiinteistöillä on erilliset sopimusehdot talousrikollisuuden torjuntaan, joihin sitoutumista se edellyttää sopimuskumppaneiltaan, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Yksityinen kiinteistöpalveluala työllistää yli 90 000 henkilöä, ja näistä noin 80 prosenttia työskentelee Kiinteistötyönantajien jäsenyritysten palveluksessa.

Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden määrä alalla on kasvanut jatkuvasti etenkin pääkaupunkiseudulla. Ulkomaalaistaustaisten osuus alan työvoimasta valtakunnallisesti on noin 20 prosenttia, pääkaupunkiseudulla lähes 50 prosenttia.

Kaikilla ansiotuloa saavilla työntekijöillä on verokortissaan valmiiksi veronumero. Ulkomaalainen työntekijä saa veronumeron ja henkilötunnuksen verotoimistosta.

Veronumeron keskeisin käytännön hyöty harmaan talouden torjunnassa liittyy juuri ulkomaisen työvoiman 'ilmoittautumisvelvollisuuteen' veronumeroa hankittaessa.

– Esimerkiksi rakennusalalla työntekijöiden veronumerorekisterin ja työmailla käytettävien kuvallisten tunnistekorttien kautta on tunnistettu harmaan talouden toimijoita sekä päästy kiinni alihankintaketjuissa ilmenneisiin epäkohtiin, toteaa Rönni-Sällinen.

Kiinteistötyönantajat ja PAM korostavat, että epärehellisesti toimivat yritykset saavat perusteetonta kilpailuetua lakia noudattaviin yrityksiin nähden. Laskun maksavat toimialan muut yritykset sekä lopulta yhteiskunta ja veronmaksajat.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut