Toimittajalta: Terveisiä dinosaurukselta

Hei, dinosaurus! Näin minua tervehti ihminen, joka on vain muutamia kymmeniä vuosia minua nuorempi. Koska kuulumme samaan maailmanhistorialliseen aikakauteen, kumpikaan meistä ei oikeasti voi olla peräisin dinosaurusten ajalta.

Ei se mitään, ymmärsin kyllä vihjeen. Olen vanha. Eikä sekään mitään, meillä on silti ollut monta hauskaa juttutuokiota. Ainakin minusta ne ovat olleet hauskoja, koska meillä on samankaltainen huumorintaju. Olen myös oppinut itseäni nuoremmalta paljon. En pelkästään niitä teknisiä juttuja, jotka opiskelijaikäiset ihmiset tuntuvat osaavan luonnostaan ja jotka minun on etsittävä käyttöohjeista. Olen kysynyt niitäkin, mutta on sitä juteltu muustakin. Kulttuurista esimerkiksi, ja toden totta, on olemassa kulttuuria minulle tutun kuplan ulkopuolella.

Kuplista puheen ollen, oman kuplan ulkopuolelle kurkkaaminen tekee aina hyvää. Vaikka utelias olenkin, kuplaantuminen uhkaa, ellen sitä tietoisesti torju. Olen yrittänyt kurkistella kuplien seinien läpi muun muassa kuuntelemalla muitakin kuin niitä, joiden oletan ajattelevan kanssani samalla lailla. En pikkudinonkaan kanssa kaikesta samaa mieltä ole. Silti voimme jutella, koska meidän ei tarvitse voittaa toisiamme väittelyssä. Kumpikaan ei koe toisen uhkaavan omaa kuplaansa.

Paitsi keskustelemalla erilaisten ihmisten kanssa, kuplaantumista voi vältellä myös hankkimalla tietoa ja etsimällä asioille selityksiä monista lähteistä. Olen itse yritellyt tätä samalla, kun verryttelen vähäistä kielitaitoani lukemalla ulkomaankielisiä sanomalehtiä netistä. Olen koettanut etsiskellä esimerkiksi eri poliittisia kantoja edustavia julkaisuja ja yrittänyt ottaa selvää niiden painotuksista. Kun en heti tyrmää sitä, jonka valinnat eivät minua miellytä, saan mukavasti aivojumppaa.

Samaa treeniä teen kotimaisten kirjoittajien kanssa. Eniten tykkään, kun luen kirjoittajaa, josta en yhtään tykkää.

Kupla ei ehkä hajoa, mutta sen seinien läpi näkee. Silloin ei ahdista.

Jan Pippingsköld Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.