Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säätiö vaalimassa terijokelaisuutta

Karjala: Teri-säätiön historia on koottu yksiin kansiin, ja kirja julkaistaan lauantaina. Yleisötilaisuutta ei pidetä, vaan kirja esitellään netissä.

Noin kaksi sataa sivua terijokelaisten toiminnasta sodan jälkeen. Teri-Säätiön 70-vuotiskirja on ilmestynyt, ja sen virallinen julkaisu hoidetaan tulevana lauantaina korona-ajan mukaisella tavalla eli verkossa.

– Ei pidetä yleisötilaisuutta, vaan kuvataan videotallenne, jossa esitellään kirja ja haastatellaan toimituskuntaa, Teri-säätiön asiamies Jaakko Mäkelä kertoo. Videotallenteen pääsee näkemään Facebookissa Terijoki-ryhmässä ja terijoki.fi -sivustolla.

– Kirjan voi hankkia Terijoki-seuran kautta. Yhteyden saa sähköpostilla terijoki-seura@terijoki.fi, Jaakko Mäkelä neuvoo.

Kirjan kuvamateriaali on hankittu monesta lähteestä.

– Kuvia on ihmisten omista arkistoista, Terijoki-seuran valokuva-arkistosta on otettu kuvia, ja kirjoittaja Kristiina Ijäs on kuvannut itse paljon. Mukana on myös Puolustusvoimien arkistokuvia.

– Tekstissä päälähde ovat säätiön pöytäkirjat, jotka muodostavat rungon. Lisäksi on tehty haastatteluja ja muuta tutkimusta, muun muassa lehtijuttuja on käytetty.

– Kirjassa on noin 200 sivua.

Teri-Säätiö perustettiin toisen maailmansodan jälkeen, kun Terijoen kunta ja sen jälkeen toiminut Terijoen kunnan hoitokunta olivat lopettaneet toimintansa. Säätiön toiminta alkoi joulukuussa 1949. Sille siirrettiin kunnan jäännösomaisuus. Säätiön kotipaikka on Järvenpää.

– Säätiön tehtävänä on vaalia Terijoen muistoa, tukea terijokelaisten ja heidän perillistensä taloudellisia ja henkisiä harrastuksia sekä toimia yhdyssiteenä entisten terijokelaisten keskuudessa, säätiön nettisivuilla kerrotaan.

Teri-Säätiö muun muassa järjestää vuosittain yhdessä Terijoki-seuran kanssa Terijoki-juhlan ja muita tilaisuuksia. Terijoki-seura on perustettu vuonna 1977 ja sen tarkoituksena on toimia terijokelaisten ja Terijoesta kiinnostuneiden keskinäisenä yhdyssiteenä.