Käsidesi tuli soittotunnille

Musiikki: Sibelius ja Beethoven kohtaavat musiikkipiston konsertissa.

Musiikkiopiston konserttikausi on käynnistynyt. Kuvituskuva.
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

– Ihanaa, että saame taas antaa lähiopetusta, huokaa Keskisen Uudenmaan musiikkiopiston rehtori Pirre Raijas. Opiston lukukausi käynnistyi jo elokuussa, ja nyt alkavat konsertitkin.

– Tämä on kuitenkin sellaista käsin tekemistä, jota ei voi pelkästään tietokoneella opettaa. Tarvitaan lähiopetus ja henkilökohtainen kontakti.

Lähiopetusta toteutetaan nyt uusin tavoin. Opiston uuteen normaaliin kuuluvat desinfiointiaineet, turvavälit ja pienemmät ryhmät.

Keväällä otettu digiloikka etäopetukseen antoi työkaluja uuteen.

– Yksilöopetuksessa pidetään etätunti, jos joku oppilas on koronakaranteenissa. Opettaja tulee normaalisti opettamaan ja pitää välillä etätunnin, Pirre Raijas kertoo.

Etäopetuksen välineitä on hankittu lisää Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä 32000 euron korona-avustuksella. Se on antanut mahdollisuuksia myös ryhmien pienentämiseen ja tilajärjestelyihin.

Ihanaa, että saamme taas antaa lähiopetusta.

Pirre Raijas

– Olemme hankkineet mikrofoneja ja kuulokkeita ja myös kunnolliset laitteet konserttien striimaamiseen.

Teoriaopetuksessa kokeillaan nyt monimuoto-opetusta, jossa opettaja voisi opettaa sekä lähi- että etäoppilaita.

– Siinä on vielä paljon kehittämistä ja opettelemista, Raijas sanoo.

Ryhmäopetuksessa on pienennetty ryhmiä ja käytetty väljempiä tiloja.

– Lapsikuoro on jaettu pienempiin ryhmiin. Sama opettaja opettaa enemmän.

– Opiston sinfoniaorkesteri on harjoitellut Sibelius-salissa.

Väljempien tilojen hankinta on ollut lähinnä järjestelykysymys.

Musiikkileikkikoulussa on myös pienet ryhmät. Muskarissa ale 2-vuotiaiden ryhmässä jokaisella lapsella on nyt oma soitinpussi, joka on kotona mukana. Pikkuiset eivät käytä yhteisiä soittimia.

Opiston hakijamäärä putosi tänä syksynä normaalivuosia pienemmäksi. Erityisesti vähennys näky musiikkileikkikoulun puolella.

– Pienet ryhmät ovat nyt täynnä.

– Kaikilla opettajilla on töitä.

Taiteen perusopetuksessa oppilaita on normaali määrä ja paikat ovat täynnä.

Konserttikausikin tuottaa omat erityisjärjestelynsä. Oppilaskonserteissa on rajattu yleisön määrää niin, että harjoituskonsertteihin kukin oppilas saa yhden huoltajan katsomoon. Myös esiintyjien määrää konserteissa on rajattu niin, että käytössä oleva tila ei tule liian täyteen.

Tulossa on muun muassa keväältä siirretty neljän opiston yhteinen Kvartti-musiikkitapahtuma, jossa konsertit on ajoitettukin niin että niiden välissä on aikaa tuulettaa sali ja pyyhkiä pintoja.

– Piano-opetuksessa opettajat puhdistavat koskettimet joka oppilaan jälkeen haavanpuhdistusaineella, joka pianonvirittäjien mukaan sopii soittimien materiaaleille.

Säveltäjänero Ludwig van Beethovenin 250-juhlavuosi kuuluu syksyn mittaan musiikkiopiston konserteissa: Keskiviikkoiltana 18.11. musiikkiopiston oppilaat esittävät Beethovenin musiikkia klo 18 ja 19.30 alkavissa Für Ludwig -konserteissa Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa.

Konsertteja

Neljän musiikkiopiston yhteinen Kvartti-kamarimusiikkitapahtuma siirtyi keväältä ja se soitetaan Järvenpää-talolla torstaina ja perjantaina 8.–9.10. klo 15-20. Tasatunnein alkavissa konserteissa esiintyvät Keravan, Riihimäen, Hyvinkään ja Keskisen Uudenmaan musiikkiopistoiden soittajat erilaisissa yhteissoittokokoonpanoissa.

Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12. Järvenpää-talolla kuullaan Sibelius meets Beethoven -juhlakonsertti klo 18.30. Lisäksi Beethovenin musiikkia kuullaan muun muassa musiikkiopiston lied-parien konsertissa torstaina 19.11. klo 19.

Kaikkiin konsertteihin on vapaa pääsy.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut