Parkinsonia sairastavat menevät yhdessä eteenpäin Itämeren molemmin puolin

Hinno Puhm (vas.) ja Seppo Nieminen vastasivat Parkinson-seminaarin järjestelyistä. Keskustelujen lisäksi keilattiin, tutustuttiin keramiikan tekoon ja kuunneltiin musiikkia.

Tallinnan ja Harjumaan Parkinson -kerho ja Keski-Uudenmaan Parkinson-kerho järjestivät ensimmäisen yhteisen vertaisseminaarin Tallinnassa.

Tapaamisen tavoitteena oli lähentää tautia sairastavia ja heidän omaisiaan. Koronaviruksesta johtuen tapahtumaan osallistui rajoitettu määrä osallistujia.

Vertaisseminaarin teemana oli liikunta ja sen merkitys taudin kulussa.

Seminaarin odotetuimman puheenvuoron piti eläkkeellä oleva Parkinsonia sairastava kirurgi ja entinen kymmenottelija Kaido Meitern.

Meiternuskoi myös mahdollisen parantavan lääkkeen tulevan jossain vaiheessa markkinoille. Käydyssä keskustelussa todettiin muun muassa lääkevalikoiman ja hoitokeinojen vaihtelevan kummassakin maassa.

Entinen koripalloilija ja valmentaja Hinno Puhm kertoi myös urastaan ja kannusti kuulijoita sanomalla että luovuttaa ei saa, vaikka joskus tuntuukin todella turhauttavalta

Myös Seppo Nieminen painotti esityksessään positiivisuuden merkitystä.

Kun vielä Parkinsonin tautia sairastava Victor Tsoganenko kertoi oman näkökulmansa tautiin, voitiin todeta seminaarin onnistuneen keskustelun herättäjänä.

Virolaiset olivat kiinnostuneita myös omaisten vertaistoiminnasta ja totesivat sellaisen heiltä puuttuvan.

Seminaarin yhteydessä käytiin kerhojen ja henkilökohtainen keilaottelu. Tällä kertaa suomalaiset veivät voiton niin henkilökohtaisessa kuin joukkuekilpailussa.

Seminaarin osallistujat saivat keramiikkaopastusta tunnetulta virolaiskeraamikko Rave Puhmilta.

Päivien päätteeksi nautittiin Palokunnan puhallinorkesteri Pritsu Brassin musiikista johtajanaan Raimo Reitel.

Seminaarin järjestelyistä vastanneet Hinno Puhm ja Seppo Nieminen vakuuttivat tyytyväisyyttään ja uskovat vertaistapahtumien tulevaisuuteen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut