Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahden aikuisen omakotitalossa Keravalla siirrytään öljystä maalämpöön – ratkaiseva kimmoke oli valtion 4 000 euron tukiraha

Vaihtoa harkitseville maksuton verkkoseminaari 7. lokakuuta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiin

Kahden aikuisen – Pekka Tammiston ja Merja Laitisen – omakotitalossa Keravalla ollaan parhaillaan siirtymässä öljystä maalämpöön.

– Halusimme luopua öljylämmityksestä pienhiukkasten ja muiden päästöjen vuoksi. Emme myöskään pidä siitä, että pihalla on maahan upotettuna muutama kuutio öljyä. Laitteistokin on jo sen verran vanha, että sen vaihto olisi ollut edessä lähiaikoina joka tapauksessa.

Tämän syksyn tehtäviin olisi kuulunut öljypolttimen huolto ja hormien nuohous sekä öljysäiliön puhdistaminen ja tarkistaminen. 25 vuotta vanhan öljylaitteiston ohjausjärjestelmä päivitettiin kymmenkunta vuotta sitten.

Pariskunta on asunut vuonna 1969 valmistuneessa sadan neliön suuruisessa talossaan viitisen vuotta. Lämmitykseen on kulunut öljyä noin 1 500 litraa vuodessa. Maalämpöön siirtymisen jälkeen he arvioivat järjestelmän sähkön kulutukseksi 3 800 kilowattituntia vuodessa.

– Valitsimme vähäpäästöisen maalämmön, joka on huoleton ylläpitää ja avustuksen ansiosta myös kustannustehokas. Eläkepäivien lähestyessä teemme nyt investointeja, joilla tulevia kustannuksia vähennetään, Tammisto kertoo.

Ratkaiseva kimmoke öljylämmityksestä luopumiseen oli valtion myöntämä tukiraha.

– Ilman avustusta hanke olisi varmasti siirtynyt, Laitinen toteaa.

Molempien mielestä avustuksen hakeminen oli helppoa ja selkeää.

– Ehdot ja ohjeet löytyivät Ely-keskuksen verkkosivuilta. Lomakkeessa kysyttiin vain muutama oleellinen ja yksiselitteinen kysymys.

Avustush akemuksen Tammisto ja Laitinen jättivät heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä eli syyskuun ensimmäisenä. Myönteinen avustuspäätös tuli viikossa. Maalämpöjärjestelmän hankintasopimus allekirjoitettiin toissaviikolla.

Uuden lämmitysjärjestelmän hankintakustannukset ovat noin 15 000 euroa. Tämän lisäksi kustannuksia syntyy lupamaksuista, sähkötöistä sekä öljysäiliön puhdistuksesta, tarkastuksesta ja poistosta yhteensä noin 2 000 euron verran.

Nettona 4 000 euron avustuksen jälkeen maksettavaksi jää 13 000 euroa. Säästöä syntyy myös, kun käyttökustannuksista poistuvat muun muassa nuohous-, huolto- ja tarkastusmaksut sekä öljyvahinkoriskit.

– Avustuksen myötä investoinnin takaisinmaksuaika on noin 15 vuotta, jos sitä vertaa kulutukseen, Laitinen sanoo.

Kumpikin pitää öljystä luopumisen avustusta kotitalousvähennystä parempana vaihtoehtona, koska raha kiertää nopeasti.

– Vanhassa talossa on paljon kehitettävää. Raha palautuu, kun laskut on maksettu ja haemme maksatusta. Avustus mahdollistaa kotitalousvähennysoikeuden hyödyntämisen muualla.

Laitinen korostaa toimittajan luotettavuutta ja kilpailuttamisen merkitystä.

– Hintahaarukat voivat olla suuria. Kannattaa tutustua myös tekniikkaan ja järjestelmän vaatimuksiin esimerkiksi keskustelemalla muutaman toimittajan kanssa.

Vanhan öljylämmityksen korvaamiseen on monia vaihtoehtoja.

Tilalle voidaan laittaa muun muassa maalämpö, ilmavesilämpöpumppu, pellettilämmitys, sähkölämmitys tai kaukolämpö, siellä missä se on saatavilla. Yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole, vaan valinta tehdään aina kohteen sekä sen energiankäytön ja tarpeiden mukaan.

Lämmitystapavaihtoehtoja pääsee vertailemaan Motivan laskurilla ja saada näin käsityksen investoinnista ja tulevista energiakuluista.