Kahden aikuisen omakotitalossa Keravalla siirrytään öljystä maalämpöön – ratkaiseva kimmoke oli valtion 4 000 euron tukiraha

Vaihtoa harkitseville maksuton verkkoseminaari 7. lokakuuta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiin

Kahden aikuisen – Pekka Tammiston ja Merja Laitisen – omakotitalossa Keravalla ollaan parhaillaan siirtymässä öljystä maalämpöön.

– Halusimme luopua öljylämmityksestä pienhiukkasten ja muiden päästöjen vuoksi. Emme myöskään pidä siitä, että pihalla on maahan upotettuna muutama kuutio öljyä. Laitteistokin on jo sen verran vanha, että sen vaihto olisi ollut edessä lähiaikoina joka tapauksessa.

Tämän syksyn tehtäviin olisi kuulunut öljypolttimen huolto ja hormien nuohous sekä öljysäiliön puhdistaminen ja tarkistaminen. 25 vuotta vanhan öljylaitteiston ohjausjärjestelmä päivitettiin kymmenkunta vuotta sitten.

Pariskunta on asunut vuonna 1969 valmistuneessa sadan neliön suuruisessa talossaan viitisen vuotta. Lämmitykseen on kulunut öljyä noin 1 500 litraa vuodessa. Maalämpöön siirtymisen jälkeen he arvioivat järjestelmän sähkön kulutukseksi 3 800 kilowattituntia vuodessa.

– Valitsimme vähäpäästöisen maalämmön, joka on huoleton ylläpitää ja avustuksen ansiosta myös kustannustehokas. Eläkepäivien lähestyessä teemme nyt investointeja, joilla tulevia kustannuksia vähennetään, Tammisto kertoo.

Ratkaiseva kimmoke öljylämmityksestä luopumiseen oli valtion myöntämä tukiraha.

– Ilman avustusta hanke olisi varmasti siirtynyt, Laitinen toteaa.

Molempien mielestä avustuksen hakeminen oli helppoa ja selkeää.

– Ehdot ja ohjeet löytyivät Ely-keskuksen verkkosivuilta. Lomakkeessa kysyttiin vain muutama oleellinen ja yksiselitteinen kysymys.

Avustush akemuksen Tammisto ja Laitinen jättivät heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä eli syyskuun ensimmäisenä. Myönteinen avustuspäätös tuli viikossa. Maalämpöjärjestelmän hankintasopimus allekirjoitettiin toissaviikolla.

Uuden lämmitysjärjestelmän hankintakustannukset ovat noin 15 000 euroa. Tämän lisäksi kustannuksia syntyy lupamaksuista, sähkötöistä sekä öljysäiliön puhdistuksesta, tarkastuksesta ja poistosta yhteensä noin 2 000 euron verran.

Nettona 4 000 euron avustuksen jälkeen maksettavaksi jää 13 000 euroa. Säästöä syntyy myös, kun käyttökustannuksista poistuvat muun muassa nuohous-, huolto- ja tarkastusmaksut sekä öljyvahinkoriskit.

– Avustuksen myötä investoinnin takaisinmaksuaika on noin 15 vuotta, jos sitä vertaa kulutukseen, Laitinen sanoo.

Kumpikin pitää öljystä luopumisen avustusta kotitalousvähennystä parempana vaihtoehtona, koska raha kiertää nopeasti.

– Vanhassa talossa on paljon kehitettävää. Raha palautuu, kun laskut on maksettu ja haemme maksatusta. Avustus mahdollistaa kotitalousvähennysoikeuden hyödyntämisen muualla.

Laitinen korostaa toimittajan luotettavuutta ja kilpailuttamisen merkitystä.

– Hintahaarukat voivat olla suuria. Kannattaa tutustua myös tekniikkaan ja järjestelmän vaatimuksiin esimerkiksi keskustelemalla muutaman toimittajan kanssa.

Vanhan öljylämmityksen korvaamiseen on monia vaihtoehtoja.

Tilalle voidaan laittaa muun muassa maalämpö, ilmavesilämpöpumppu, pellettilämmitys, sähkölämmitys tai kaukolämpö, siellä missä se on saatavilla. Yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole, vaan valinta tehdään aina kohteen sekä sen energiankäytön ja tarpeiden mukaan.

Lämmitystapavaihtoehtoja pääsee vertailemaan Motivan laskurilla ja saada näin käsityksen investoinnista ja tulevista energiakuluista.

Kuluttajille tarjolla maksuton webinaari 

Öljylämmitteisten pientalojen omistajille on nyt tarjolla lisätietoa lämmitysjärjestelmän vaihdosta maksuttomassa webinaarissa (verkkoseminaarissa) vajaan kahden viikon päästä, keskiviikkona 7. lokakuuta kello 15-17. 

Webinaarissa on mahdollisuus esittää kysymyksiä asiantuntijoille. Ennakkoon kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen kuluttajaneuvonta@motiva.fi  

Mukaan pitää ilmoittautua 5. lokakuuta mennessä. Ilmoittautua voi tästä.

Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki ja -ohjeet webinaariin liittymiseksi tapahtumapäivän aamulla. 

Webinaari tallennetaan ja se on myöhemmin katsottavissa Motivan Youtube-kanavalla.

Motiva Oy on suomalainen valtionyhtiö, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön.

Ely-keskus: a vustusta riittää vielä tuhansille pientaloille 

Ympäristöministeriö on varannut avustusta varten lähes 30 miljoonan euron määrärahan, jolla tavoitellaan noin 10 000 ympärivuotisessa asuinkäytössä olevan pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamista.

Kiinnostuneita on ollut paljon, mutta koko maahan avustuksia myöntävä Pirkanmaan Ely-keskus vakuuttaa, että rahaa riittää vielä tuhansille pientaloille. 

Tukea saa 4 000 euroa, kun öljylämmitys vaihdetaan kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muita lämmitysmuotoja tuetaan 2 500 eurolla.

Fossiilisia polttoaineita kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta käyttäviin rakennuskohtaisiin lämmitysjärjestelmiin tukea ei saa, joten öljylämmitys ei voi jäädä edes varajärjestelmäksi. 

Tähän mennessä 2 500 euron avustusta hakeneilla hankkeiden kustannusarviot ovat olleet noin 2 600–5 500 euroa, 4 000 euron avustusta hakeneilla noin 7 000– 28 000 euroa ja suurempaa avustusta hakeneilla keskimäärin 14 500 euroa.

Avustusta voi hakea takautuvasti 1.6.2020 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Avustuspäätöstä kannattaa kuitenkin hakea jo ennen muutostyön aloittamista varsinkin, jos haluaa varmistua myönteisen päätöksen saamisesta. 

Ennen hakua on syytä olla yhteydessä omaan kuntaan, mistä saa tiedot vaihdon edellyttämistä luvista.

Avustushakemukseen liitetään suunnitelma öljylämmitysjärjestelmän purkamisesta ja uuden toteuttamisesta. Suunnitelmaksi käy urakoitsijan tekemä tarjous, jossa on eritelty työvaiheet.

Vaihtoehdon valinnan helpottamiseksi neuvoa voi kysyä kuluttajien energianeuvonnasta tai alueelliselta energianeuvojalta.

Kannattaa miettiä myös sitä, mikä olisi itselle sopiva lämmitystapamuutoksen ajankohta. Jos muutosta on jo vakavasti pohdittu, "juuri nyt" kuulostaisi hyvältä valinnalta, kun rahallista tukea on tarjolla.

Kannattaa muistaa, että kotitalousvähennystä ei voi hyödyntää remontissa, johon hakee öljylämmityksen luopumisen tukea.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut