Keudasta MasterChefiin: Dani Hänninen ponnisti teininä Järvenpäästä ravintolamaailmaan ja kilpailee nyt Suomen MasterChefin tittelistä

– Lempiraaka-aineeni on varmaan niinkin tylsä kuin peruna, koska se on niin monikäyttöinen, Dani Hänninen sanoo. Sofia Kasari

Sofia Kasari

Järvenpäässä opiskellut Dani Hänninen kilpailee tänä vuonna Suomen huippukokin tittelistä MasterChefissa. Tällä kaudella ohjelmaan on valittu kilpailijoita, joilla on jo aikaisempaa kokemusta ruoka- tai ravintola-alalta. Sitä Dani Hänniselle on kertynyt yli kymmenen vuotta.

– 16-vuotiaana aloitin tiskarina tuossa ravintola Huilissa kesätyönä. Sen jälkeen tein erilaisia hommia eri ravintoloissa. On käyty Martinat ja Hesburgerit, ja olen ollut ravintola Huvilassakin pitkään, Hänninen sanoo.

Dani Hänninen valmistui Sibeliuksenväylän Keudasta kokiksi vuonna 2013. Jo seuraavana päivänä hän meni töihin ravintola Sassoon Helsinkiin. Vuosien varrella hän on työskennellyt toinen toistaan tasokkaammissa ravintoloissa: hän on ollut muun muassa vuoropäällikkönä Michelin-tähden saaneessa Ravintola Grönissä, ollut avaamassa ravintola Gohania ja Bull and the Firmia sekä pitänyt omalla HVNNINEN-brändillään pop up -ravintolatapahtumia, jotka myytiin loppuun.

Kun MasterChefin mainokset alkoivat pyöriä alkuvuodesta sosiaalisessa mediassa, Hänninen tarttui tilaisuuteen kavereiden rohkaisemana. Hakemuksessa kysyttiin kokemusta, lempiraaka-aineita, ruokafilosofiaa ja bravuuriannoksia.

– Ruokafilosofiani on hyvin suomalainen ja skandihenkinen. Käytetään halpoja raaka-aineita, mutta vanhan kansan tekniikoilla, kuten fermentoinnilla, pikkelöinnillä ja suolaamisella luodaan halvasta raaka-aineesta hyvä, Hänninen sanoo.

Koekuvauksissa osallistujien piti tehdä annos, johon he toivat omat raaka-aineet mukanaan.

Säikähdin sitä, että kyllä tämä on aika hurjaa touhua.

– Tein selleriä kolmella eri tavalla, juustokastiketta ja lipstikkaa, Dani Hänninen sanoo.

Hän karamelisoi vielä pekonia, yllätysraaka-ainetta, annokseensa.

Suoritus riitti 12 parhaan joukkoon MasterChef-kisaan. Yllätykset jatkuivat live-kokkauksissa. Ruoanlaitto, yllätykset ja aikataulupaineet olivat aitoja, vaikka kyseessä on viihdeohjelma.

– Säikähdin sitä, että kyllä tämä on aika hurjaa touhua. Siinä on aikamoisessa painekattilassa pää ja fyysinen kunto, Dani Hänninen sanoo.

Hän oli valmistautunut pohtimalla eri raaka-aineille käyttötarkoituksia, mutta kisatilanteessa piti kokata intuitiolla. Mokan sattuessa piti keksiä pikaisesti tapa korjata annos.

Kun painaa viikonlopussa tuhat kiloa kirjolohta, oppii käsittelemään kalaa.

– Sekin on tärkeää, että osaa peitellä omia virheitä. Sain itsevarmuutta omaan tekemiseen ja luottoa omaan osaamiseen ja ammattitaitoon, Hänninen sanoo.

MasterChefin voittajaa Hänninen ei saa paljastaa solmitun salassapitosopimuksen takia. Ohjelma tulee MTV3-kanavalla kahdeksalta tiistai-iltaisin.

Dani Hänninen opettamassa kuhan fileointia Järvenpään Keuda Sibeliuksenväylän kokkiopiskelijoille. Inka Mustonen

Syyskuun kolmantena maanantaina Dani Hänninen vieraili entisessä koulussaan.

– Nyt menen näyttämään opiskelijoille, miten kuhaa ja ahventa käsitellään hyvin ja oikeaoppisesti, Hänninen sanoo haastatteluhetkellä. Hän kertoo fileointitaitojensa olevan peräisin asepalveluksen jälkeisestä työjaksosta K-Supermarket Pajalan palvelutiskillä.

– Kun painaa viikonlopussa tuhat kiloa kirjolohta, oppii käsittelemään kalaa. Silloin ajattelin, että olisi kivaa kokata, mutta nyt ajattelen, että se oli hyödyllistä, koska osaan käsitellä hyvin kaikki kalat, mitä eteeni tulee, Hänninen sanoo.

Yläkouluiässä Dani Hännistä ei koulunkäynti kiinnostanut. Keudan kokkilinjalta tarjoutui ainoa jatko-opiskelupaikka, johon hänen päättötodistuksensa arvosanat riittivät.

– Vanhemmat sanoivat, etten saa pitää välivuotta, joten oli pakko mennä kokkikouluun, hän jatkaa.

Opiskelumotivaatio heräsi vasta työssäoppimisen aikana ravintola G. W. Sundmansissa Helsingin Etelärannassa.

– Siellä huomasin kokkien intohimon siihen, mitä he tekevät ja sen vaivan, mitä he annokseen laittavat. Se opetti, ettei hyväksi tulemiseen ole oikotietä, Dani Hänninen sanoo.

Ensimmäiset kolme viikkoa Hänninen tiskasi. Hänen motivaationsa kuitenkin huomattiin, ja pian hän pääsi tekemään annoksia ja esivalmisteluita. Myös Keudan opettajat huomasivat hänen innokkuutensa ja antoivat tälle vapauden kehittää itseään.

– Normaali opetus saattoi juosta samalla, ja mä tein omia juttujani, Hänninen sanoo.

Hänen mukaansa niin ravintolakeittiössä kuin koulussa pärjää motivaatiolla ja omatoimisuudella.

– On hurjaa, että pitää ysiluokalla tietää, mitä haluaa tehdä koko loppuelämänsä, Hänninen sanoo.

Hän peräänkuuluttaa, että tärkeintä olisi ylipäätään hakea ja mennä kouluun.

– Aina pääsee pois eikä sitä ole pakko tehdä, jos ei oikeasti kiinnosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt