Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vähävaraisuutta ei kunnissa vahdita – Tuusula antanut jo 40 000 kertakäyttöistä kasvomaskia ja Keusotessa niitä on jaettu yli 15 000

Ilmaisia kasvomaskeja ei ole kaikille, mutta toisaalta henkilöiden vähävaraisuutta tai haavoittuvaista asemaa ei maskien jakopaikoissa kysellä.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä maskeja on neljän viikon aikana jaettu jo yli 15 000: Hyvinkäällä 4660, Järvenpäässä 4065, Tuusulassa 680, Nurmijärvellä 1350 ja Mäntsälässä 4330. Pornaisten luku ei ole tiedossa: jakelua hoitaa kunta.

Tuusulan kunnasta kerrottiin tiistaina, että kertakäyttöisiä kasvomaskeja on tähän mennessä jaettu peräti noin 40 000 Keusoten maskien lisäksi. Maskien menekkiä seurataan ja niitä pitäisi Tuusulassa riittää jatkossakin.

Keravalla maskien jako on kaupungin mukaan sujunut hyvin ja maskeja on tähän mennessä jaettu 3275.

MASKEJA näkyy THL:n suosituksesta huolimatta vielä melko vähän. Oletettavasti niitä on hankittu myös varastoon pandemian pahenemisen varalta.

– Maskien kysyntä saattaa kasvaa nyt, kun maskisuositus on perjantaina laajentunut, mutta niitä on riittävästi tarjolla vaikka kysyntä kasvaisikin, sanoo kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen Keusotesta.

Maskeja on riittävästi tarjolla vaikka kysyntä kasvaisikin.

Järvenpäässä kysyntä on tasaantunut.

– Kysyntä on kovasti hiljentynyt alun jälkeen. Maskeja riittää varastoissa oikein hyvin, kertoo hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelujohtaja Kirsi-Marja Karjalainen.

Järvenpään lukio otti maskisuosituksen käyttöön ja henkilökunta käyttää niitä.

– Opiskelijat ovat havaintojeni mukaan ottaneet hyvin vastaan suosituksen. Olen tyytyväinen vastuullisesta käyttäytymisestä tässä tautitilanteessa, kiittelee rehtori Marja-Liisa Lehtiniemi.

Henkilökunta saa kaupungilta kankaiset maskit, mutta opiskelijat hankkivat maskit itse. Keski-Uudenmaan kunnissa tämä on yleinen linja oppilaitoksissa. Käytännöt kuitenkin oppilaitoksissa vaihtelevat. Esimerkiksi Uudellamaalla toimiva Laurea tarjoaa ilmaisia maskeja ja suosittelee vahvasti niiden käyttöä.

– Ylioppilaskokeet olemme hoitaneet pienemmissä ryhmissä ja turvavälein. Näin maskeja ei välttämättä tarvitse pitää koko koeaikaa. Kun mahdollisimman moni käyttää maskia, voimme turvata lähiopetuksen järjestämisen mahdollisuutta, muistuttaa Lehtiniemi.

Järvenpään lukiossa on ollut jo syksystä alkaen henkilökunnan käytössä visiirejä ja asiakaspalvelutiskeille on laitettu suojapleksit.

TUUSULAN kunta tarkensi linjauksiaan tiistaina siten, että toisen asteen opiskelijoiden kasvomaskien käyttö toteutetaan Keusoten suositusten mukaisesti Tuusulan lukion toimipisteissä ja että kangasmaskeja voidaan käyttää kertakäyttöisten kasvomaskien rinnalla. Kunnan museoissa, kirjastoissa sekä nuorisopalveluiden ja liikuntatilojen sisätiloissa siirrytään käyttämään kasvomaskeja suositusten mukaisesti. Käyttösuositus koskee asiakkaita, mutta myös työntekijöitä.