Toimittajalta: Tällaisiako me olemme?

Onpa tosi ärsyttävä tyyppi!

Milloin viime kerran ajattelit näin? Veikkaanpa, että ei siitä kauan ole. Sen verran monella tavalla ympäristöään voi ärsyttää.

Yksi yleisistä ärsyttämisen tavoista on ikuinen pessimismi. Tiedättehän tyypin, jonka kommentti mihin vain asiaan on, että ei siitä kuitenkaan mitään taida tulla. Läheistä sukua tälle tyypille on ongelmien etsijä. Ehdotat jotakin, ja hän vastaa: niin, mutta siinä on se ongelma, että... Näitä sankareita tapaa usein työpaikoilla.

Samassa elinympäristössä viihtyvät kaikentietäjät. Kaikentietäjä kertoo aina, miten sinun olisi pitänyt jokin asia tehdä. Tietenkin olisi pitänyt.

Varsin ärsyttävä tyyppi on myös hätäilijä. Siis ihminen, joka kysyy muutaman minuutin välein, joko lähdetään, vaikka matka kestää vartin ja perillä pitää olla ehkä kahden tunnin päästä. Tavallaan vastakkainen tyyppi, mutta ei yhtään vähemmän ärsyttävä, on vitkastelija. Joo, ihan kohta, sanoo hän, kun oikeasti pitäisi lähteä, ja jatkaa sitä mitä olikaan tekemässä.

Oikein ärsyttävä, ainakin minusta, on luurin räplääjä. Hän on ihminen, joka ei koskaan ole siellä, missä on, vaan virtuaalisesti jossain muualla. Hän putoaa aina keskustelusta ja kyselee kohta, että mitä häh. Kun hänelle kerrotaan, mistä viime minuutit on puhuttu, hän sanoo "ai jaa" ja tarttuu jälleen luuriinsa.

Jotkut pitävät ihan luontevana, että saavat päättää kaikkien puolesta. Ravintolassa tällainen ihminen tilaa koko seurueelle samaa kuin itselleen, yhteisillä reissuilla päättää aikataulut ja pysähdyspaikat.

Dramatiikkaa syntyy, jos samaan porukkaan sattuu kitisijä. kitisijä on ihminen, jolle mikään ei kelpaa. Ihan sama, mitä on valittu, väärin valittu kuitenkin.

Ärsyttävyyksien luettelemista voisi jatkaa pitkään. Ehkä hyödyllisempää olisi kuitenkin koettaa keksiä miten näiden kanssa tulee toimeen. Helppoa konstia ei ole, mutta yhden neuvon heitän: yritä itse olla olematta ärsyttävä. Siitä se alkaa.

Minähän sanoin, helppoja konsteja ei ole.

Jan Pippingsköld Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon tuottaja.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut