Virkistystä ja vertaistukea syöpäyhdistyksessä – korona haittaa toimintaa

Syöpä: Roosa nauha -keräys tukee tutkimusta ja neuvontaa.

Tapani Paavilainen myi Roosa nauhan Järvenpään torilla järvenpääläiselle Kati Kurkiselle. Anton Soinne
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

– Korona haittaa Roosa nauha -keräystä jonkin verran, kun nyt emme voi mennä eri tilaisuuksiin myymään nauhoja. Täytyy käyttää kaikki verkostot, Tapani Paavilainen sanoo juuri alkaneen Roosa nauha -keräyksen sujumisesta.

Paavilainen on Etelä-Suomen syöpäyhdistyksen Keski-Uudenmaan paikallisosaston puheenjohtaja. Osasto myi viime vuonna 500 nauhaa ja otti tänä vuonna kymmenen prosenttia lisää Syöpäsäätiön myyntitavoitteen mukaisesti.

– Roosa nauha -keräys on nyt laajempi ja keräystuotolla tuetaan kaikkea syöpätukimusta eikä vain rintasyövän tutkimusta, josta se alkoi.

– Nyt tuetaan muun muassa perinnöllisyystutkimusta.

Syöpäyhdistyksen Keski-Uudenmaan osasto toimii pääasiassa Keravalla, Tuusulassa ja Järvenpäässä. Aiemmin oli toimintaa myös Mäntsälässä, mutta siellä on nykyään oma kerho.

– Osastoillat ovat toiminnan runko, mutta niitä ei ole nyt voitu pitää. Talvella pidettiin viimeisin.

Torkkupeittotalkoot korvaavat peruutettuja kokoontumisia.

Normaalisti iltoja on kolmen viikon välein, vuorotellen toiminta-alueen kunnissa. Illoissa on usein asiantuntijaluennoitsija.

– On ollut apteekin väkeä kertomassa ihonhoidosta, fyssareita ja muita asiantuntijoita.

– Välillä ollaan omalla porukalla ja vaihdetaan kuulumisia.

Tiedonjaon lisäksi myös se kuulumisten vaihto on tärkeää.

– Siinä saa kuulla toisilta, miten kukin on sairautensa kokenut, Tapani Paavilainen miettii.

Vertaistukea tarjoavat myös osaston koulutetut vertaistukiohjaajat. Heille voi laittaa yhteydenottopyynnön sähköpostilla.

Koronakekseliäisyyttä osoittaa torkkupeittotalkoiden aloittaminen. Koska yhteisiä kokoontumisia jouduttiin perumaan, keksittiin uudeksi yhdessä tekemisen tavaksi torkkupeittojen valmistus. Jäseniä innostetaan kutomaan kotoa löytyvistä langoista lappuja, joista kootaan torkkupeittoja. Ohjeiden mukaan kudotut laput kerätään kokoontumisessa lokakuun puolivälissä, ja peittojen kohtalosta päätetään sen mukaan, paljonko niitä tulee. Ne joko lahjoitetaan hyvään tarkoitukseen tai järjestetään arpajaiset.

Osastoiltojen välillä tehdään teatteriretkiä, paitsi nyt korona-aikana. Myös muuta virkistystoimintaa on ohjelmassa.

Tietoa on tarjolla luentotilaisuuksissa, esimerkiksi viime syksynä aiheena olivat rintasyövän hoitotavat.

– Hoitoihin emme osastossa puutu, mutta voimme ohjata eteenpäin hakemaan tietoa. Meille on nimetty Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksessä oma neuvontahoitaja, joka on myös mukana tilaisuuksissamme.

– Kun liittyy Etelä-Suomen Syöpäyhdistykseen, tulee samalla automaattisesti meille osastoon jäseneksi samalla jäsenmaksulla. jäseniä on 670, ja aktiivisesti tilaisuuksissa on käynyt 40–50 ihmistä.

Alueelliset syöpäyhdistykset kuuluvat Suomen Syöpäyhdistykseen. Siihen kuuluu paitsi 12 alueellista yhdistystä paikallisosastoineen, myös kuusi valtakunnallista potilasjärjestöä. Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenjärjestöt ovat itsenäisiä toimijoita.

Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää Syöpärekisteriä. Se toimii syöpätautien tilastollisena ja epidemiologisena tutkimuslaitoksena.

Roosa nauha

Tämän vuoden Roosa nauhan on suunnittelut muusikko Juha Tapio. Nauhassa on sen suunnittelijan sormenjälki muistuttamassa ainutlaatuisesta perimästämme ja siitä, että jokainen meistä jättää toiseen ihmisen jäljen.

Roosa nauha -keräystä voi tukea ostamalla Roosa nauhan, keräystuotteita tai lahjoittamalla.

Keräysvaroilla tuetaan syöpätutkimuksen lisäksi sairastuneille ja heidän läheisilleen tarjottavaa maksutonta neuvontapalvelua.

Roosa nauha -keräys on käynnissä 22.9.–1.11. Roosa nauha -päivää vietetään 9.10. Roosa nauha Tanssii Tähtien Kanssa -lähetys esitetään 1.11. MTV3-kanavalla.

Joka vuosi yli 34 000 suomalaista sairastuu syöpään.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut