Testikierros Keski-Uudellamaalla – näin suositus maskin käytöstä tuntuu arjessa – "Maskipaketti on mukana taskussa ja autossa"

Lauri Bagge osti kertakäyttömaskeja Keravan Muovi ja lelu -liikkeen tarjouksesta tiistaina. Myymässä Ester Linnapuomi. Kaupan ovi kävi tiuhaan tahtiin heti aamusta lähtien. Anton Soinne

Jouko Tuomas-Kettunen

Kasvomaski on nyt enemmän kuin pelkästään suojaava tuote, joka vedetään naamalle koronatartuntoja estämään ja omia pärskeitä hillitsemään.

Maskilla on myös symbolista merkitystä, ja aivan varmasti moni vastaantulija pohtii asiaa lähes päivittäin: Junassa voin käyttää, mutta muualla laitan päälle vasta pakon edessä! Jos tuolla on maski, pitääkö minunkin laittaa?

Maski saattaa kuitenkin kulkea mukana käsilaukussa tai hanskalokerossa, varmuuden vuoksi.

Heittäydymme kuvaajan kanssa pohtimaan kansalaisten ajatuksia maskien takana. Astumme Jouko Malisen pyörittämään Joken Osto ja myynti -liikkeeseen Järvenpäässä.

Kuvaajalla on maski, minulla ei. Mutta Malisella on siihenkin ratkaisu:

– Tuosta voi ottaa ilmaiseksi. Annan maskin asiakkaalle, jos hän haluaa, Malinen näyttää valkoisia maskeja kassan luona.

Jotkut ottavat, joillakin on oma ja jotkut kulkevat ilman.

Osto- ja myyntiliikkeessä ei usein ruuhkia synny, joten turvavälitkin ovat kunnossa.

– Nykyään ihmiset katsovat netistä tavaran ja noutavat sen sitten nopeasti täältä.

Malinen tuumaa, että ruokakaupoissa asiakkaat kyllä voisivat käyttää maskeja enemmän. Hän itse käyttää.

– Minulla on maskipaketti koko ajan taskussa. Ja autossa toinen. Sujautin tytön reppuun nipun, kun hän lähti kouluun.

Korona-aika näkyy myös liikkeessä.

– Kauppa on käynyt. Nyt ostetaan pieniä etätyöskentelyyn sopivia pöytiä.

Maskipakkoon Malisella on selvä kanta:

– Yleisissä paikoissa voisi olla pakko. Niin se on muuallakin.

Jouko Malinen, yrittäjä: – Ruokakaupoissa olisi hyvä olla maskit päällä suositusten mukaan. Niin minullakin. Yleisissä paikoissa voisi Suomessa olla maskipakko. Niin se on muuallakin. Omassa liikkeessäni (Joken Osto ja myynti) tarjoan asiakkaalle kertakäyttömaskin, jos hän haluaa. Anton Soinne

Keravalla perinteinen lehti-ilmoitus on purrut ja suositukset vahvistavat ostointoa.

Keravan Muovi- ja lelu -liikkeen ovi käy tiuhaan, kun varsinkin iäkkäämmät kansalaiset hakevat tarjouksessa olevia 50 kappaleen kertokäyttömaskipakkauksia.

– Itse asiassa asiakkaat käyttävät maskia aika paljon täällä asioidessaan. Samoin esimerkiksi junassa, niin minäkin, kun käyn Helsingissä, kertoo Ester Linnapuomi myyntihommien lomassa.

Hän oli pari viikkoa sitten eräissä häissä, missä buffetpöydän antimiin pääsi käsiksi vasta maski päällä ja suojakäsineet käsissä. Linnapuomi kannattaa varovaisesti jopa maskipakkoa yleisillä paikoissa.

– Meillä on ollut myynnissä myös kivoja kuviollisia kangasmaskeja, mutta ne on myyty loppuun. Yhteen maskiin oli maalattu kivat viikset.

Johanna Ritokoski, koulutusassistentti: – Kun meille Keudan työntekijöille tuli suositus käyttää maskia, niin sitä on heti hyvin noudatettu. Maskia käytetään nyt aina tilanteissa, joissa turvaetäisyyttä ei ole tarpeeksi. Aluksi maski tuntui hiostavalta, mutta siihen varmaan tottuu. Anton Soinne
Sini Saares, opettaja: – Käytän opetuksessa visiiriä, koska se päällä on helpompi puhua. Kuljen opettamassa eri toimipisteiden välillä ja tämä visiiri on kätevä. Suosittelisin kyllä Suomeen yleisten tilojen maskipakkoa. Pelkät suositukset eivät tehoa tarpeeksi. Anton Soinne
Sinna Järvenpää, opiskelija: – Opiskelen Keravalla merkonomiksi ja nyt on menossa harjoittelujakso oppilaitoksella. Meille suositeltiin maskin käyttöä, varsinkin kun tutustun useaan toimipisteeseen. Varmaan käytän jatkossa kasvomaskia muuallakin. arkisto/Anton Soinne
Ester Linnapuomi, myyjä: "No, pidän maskia useimmiten junamatkoilla Keravalta Helsinkiin. Yllättävän monet käyttävät maskia ja erityylisiä. Maskin käyttöpakosta voisi olla jopa hyötyä. Olin pari viikkoa sitten eräissä häissä ja siellä buffetpöydän äärellä piti käyttää maskia ja käsineitä. Anton Soinne
Esa Hannuksela, yrittäjä; – Meillä täällä Järvenpään Puustellissa on harvoin montaa asiakasta kerrallaan sisällä. Käsidesiä on riittävästi ja maskeja käytämme sitten asiakaskäynneillä. Jotkut varaavat käyntiajan meille liikkeeseen virallisen aukioloajan ulkopuolelta, varmuuden vuoksi. Anton Soinne

Keravan Keuda-talon ala-aulassa vilistelee nuoria opiskelijoita. Juuri kellään ei maskia vielä ole. Nyt ollaan selvästi odottavalla kannalla. Odotetaanko kenties maskipakkoa?

– Junassa meillä on aina maskit. Mutta jos maskin käyttö on pelkkä suositus, niin sitä ei välttämättä joka paikassa käytetä. Julkisissa tiloissa, missä on enemmän ihmisiä, voisi maski olla vaikka pakollinen, tuumaavat opiskelijat Anni Pöykkö, Lotta Jääskeläinen ja Nella Uotila.

Kielten opettaja Sini Saares kulkee eri opetusyksiköiden välillä visiiri kasvoillaan. Hänellä on selvä linja jopa mahdolliseen maskipakkoon.

– Pelkät suositukset eivät tehoa.

Saares käyttää opetustyössä visiiriä, koska puhetyöläiselle se on luontevinta.

– On helpompi puhua.

Koulutusassistentti Johanna Ritokoski kuvailee henkilökunnan maskin käyttösuositusta hyväksi asiaksi, kun suositus siitä tuli pari päivää sitten.

– Aluksi tämä tuntui hiostavalta, mutta kai siihen tottuu.

Laadukkaat kertokäyttömaskit ovat hänen mielestään mukavampia kuin kangasmaskit. Alkusyksystä hän käytti maskia pienen flunssan takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.