Kuningasmies-elokuva kuvattiin Keski-Uudellamaalla 200 eurolla – ”Tämä vaati niin kuvausporukalta kuin näyttelijöiltä henkistä venymistä ja hyvää kuntoa”

Niko Hill (vas.) ja Tapio Kauma näyttelevät Kuningasmies -elokuvassa Oskua ja Raimoa, joiden mökkiviikonloppu menee pilalle lähistöllä kulkevien mutanttien takia. Ville Väisänen

Jutta Halminen

Tapio Kauma ja Ville Väisänen toteuttivat humoristisen kauhuelokuvan pienellä budjetilla ja saivat toteutuksestaan kiitosta myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Elokuva kuvattiin yhden viikonlopun aikana Lopen Pikku-Punelian rannalla sijaitsevalla mökillä ja sen lähimetsissä. Täydentävät tehostekohtaukset toteutettiin myöhemmin muualla.

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja pääosan esittäjä Tapio Kauma on kotoisin Tuusulasta. Kuvaaja, tuottaja ja erikoisefekteistä vastaava Ville Väisänen asuu Keravalla. Elokuvassa näyttelevä Niko Hill on niin ikään Keski-Uudeltamaalta.

Kuningasmies-elokuvassa ystävykset Raimo (Tapio Kauma) ja Osku (Niko Hill) lähtevät Oskun suvun omistamalle mökille viettämään viikonloppua. Pian he huomaavat, etteivät he ole yksin, vaan mökin ympäristössä parveilee joukko outoja mutantteja.

– Elokuva on pohjimmiltaan huumoripainotteinen kauhu- ja splätter-elokuva, jossa verenvuodatuksesta ei ole puutetta, Siinä on kuitenkin teemana myös miehisyyden todellinen luonne ja kasvutarina, Kauma sanoo.

Elokuvaan on käytetty vain noin 200 euroa, mutta se on Kauman mukaan tehty suurella sydämellä.

– Kokonaisuudessa elokuvan valmistumiseen meni yksi vuosi, mutta itse kuvaukset toteutettiin hyvin nopealla aikataululla käytännössä yhden viikonlopun aikana, hän sanoo.

Vaikka elokuva kuvattiin viikonlopun aikana, meni alkuvalmisteluihin sekä jälkituotantoon 10 kuukautta.

– Kaikilla oli jo elokuvataustaa aikaisemmista tekeleistämme. Olemme ylpeitä koko tiimistä. Erityismaininta Eero Wuokolle, joka sävellytti upeita musiikkeja elokuvaamme, Kauma sanoo.

Tiimillä oli halu päästä tekemään käytännöllisiä tehosteita, jotka toteutettiin fyysisesti paikan päällä. Ne sisälsivät muun muassa aidon veren käyttämistä ja tekoraajojen irtoamisia.

– Olemme tehneet elokuvia niin pitkään, että osaamme karttaa isoimpia haasteita varsin hyvin. Ehkä isoin riski olisi ollut sateiset kuvauspäivät tai mökkilähistöltä kuuluvat metsätyöt, mutta olimme onnekkaita, että koko kuvausajan sää oli poutainen eivätkä naapurit pitäneet mekkalaa, hän sanoo.

Kun suuntaviivat elokuvasta alkoivat hahmottua ja ajatus verisemmästä elokuvasta muotoutua, miljööksi valikoitui perinteinen suomalainen mökkimaisema ja erilaiset mutantit. Haasteena Kauma pitää henkistä jaksamista kuvauksissa. Tiimillä oli kunnianhimoinen kuvausaikataulu.

– Tämä vaati niin kuvausporukalta kuin näyttelijöiltä henkistä venymistä ja hyvää kuntoa. Onnistuimme tavoitteissamme, vaikka viimeinen kuvauspäivä mökillä olikin raskas, Kauma sanoo.

Kuningasmies on saanut positiivisia kommentteja Suomen ulkopuolelta. Kehuja on tullut muun muassa kansainvälisiltä kauhuelokuviin erikoistuneilta nettijulkaisuilta. HorrorBuzz.comin kriitikko Adrienne Reese kehuu elokuvan hauskuutta. CinemaSlicen Mark Kelly piti erityisesti komediallisista osuuksista. Kauma on ilahtunut elokuvan saamasta palautteesta.

– Olen tyytyväinen, että elokuvamme huumori on purrut hyvin myös ulkomaalaisiin katsojiin. Sitä kun ei koskaan tiedä, miten tekstitetty dialogihuumori toimii englanniksi, hän sanoo.

Kuningasmies-elokuva

Noin 25 minuuttia kestävä verinen kauhukomedia kertoo kahdesta kaveruksesta, jotka lähtevät viettämään viikonloppua mökille.

Pääosissa Tapio Kauma, Niko Hill ja Harri Kankaanpää.

Ohjaus Tapio Kauma.

Musiikki Eero Wuokko.

Erikoistehosteet Ville Väisänen.

Tehty ilman rahoitusta ja korvauksia.

Saanut hyvää palautetta kriitikoilta ulkomaita myöten.

Taustalla keskiuusmaalainen porukka, jolta valmistui vuonna 2018 Lääkekoe-elokuva.

Lääkekoe voitti vuonna 2019 Indie Horror Online -sivuston parhaan ei-amerikkalaisen pitkän kauhuelokuvan palkinnon.

Kuningasmies on katsottavissa ilmaiseksi YouTubessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.