Tuusulalainen Tuula Lumivirta on maalannut yli sata taulua nuorista Keravalla – Project Sherwood 1979 saa jatkoa

Taide: Nuorisokulttuurin kuvaaja ammentaa Keravalta yhä uusia aiheita.

Tuula Lumivirta löytää yhä uusia aiheita 1970-80-lukujen taitteen nuorisokulttuurista ja muistoista Keravalta.
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Tuusulalainen taidemaalari Tuula Lumivirta löysi taideopintojensa lopputyönäyttelyä suunnitellessaan aihepiirin, joka ei päästä hänestä irti. Lumivirta on kartoittanut 1970-80-lukujen keravalaista nuorisokulttuuria nyt jo sadassa teoksessa, eikä aihepiiri osoita vielä tyhjentymisen merkkejä.

– Sata teostani ovat meidän Keravalla 40 vuotta sitten pyörineiden nuorten historiaa kuviksi puettuna, Tuula Lumivirta sanoo.

– Ne sisältävät kadonnutta kulttuuria. Elämää ennen tietokoneita ja älypuhelimia. Aikaa, jolloin pikku kaupungissa oli vilinää ja iltaisinkin suhteellisen turvallista liikkua. Silloin tavattiin kavereita livenä ja hengailtiin porukalla.

– Toistaiseksi aiheet eivät ole loppuneet, ja on paljon valokuvia ja muistoja, joista ammentaa lisää uutta.

– Tykkään maalata ihmisiä, ja mikä mukavampaa kuin maalata näitä tuttuja kasvoja.

Tuula Lumivirta sanookin, että sadan taulun projekti on tuonut hänen taiteen tekemiseensä uutta:

Aika on yhteinen, muistot henkilökohtaisia.

Tuula Lumivirta

– Haluan kokeilla yhä uusilla tavoilla tehdä samasta aihepiiristä aina vaan uusia ja erilaisia töitä. Hassuja ajatuksia kumpuaa jatkuvasti päässäni, ja ne on pakko toteuttaa, kuten viime kesänä tekemäni pieni puhelinkoppi.

– On vaikea irtautua aiheesta, jota on maalannut yli kaksi vuotta. Muiden aiheiden maalaaminen ei tällä hetkellä oikein jaksa kiinnostaa yhtään. Tämä tuntuu jotenkin niin hienolta, tärkeältä ja erilaiselta.

Tuula Lumivirta ja keravalainen nuorisokulttuuri taiteen aihepiirinä löysivät toisensa, kun Lumivirta opiskeli helsinkiläisessä taidekoulu Alfassa ja mietti aihetta lopputyönäyttelylleen. Maaliskuussa 2018 aihe ilmestyi kuin lahjana:

– Keravalla järjestettiin ”Missä olit nuoruusvuodet 1974–1981” muisteluilta, johon osallistuin, ja seuraavana päivänä tiesin, että tässä on hyvä ja itse eletty aihe.

– Päättötyöni sai työnimekseen Project Sherwood 1979. Omat Kerava muistoni ovat vuosilta 1978–1982, mutta vuosi 1979 on niistä paras.

Maalaamisvaihe oli intensiivinen. Lumivirta uppoutui työhön.

– Olin kaksi vuotta opintovapaalla, ja olin innoissani projektista. Maalasin joka päivä. Ajatukseni olivat täysin keskittyneet työhön.

– Aloitin projektin vuonna 2018 maaliskuussa ja päättötyönäyttely oli vappuna 2019, joten olin ehtinyt tekemään jo siihen mennessä 50–60 työtä. Kun töitä oli 70 tuntui vaan jotenkin hienolta maalata sata täyteen.

Project Sherwood 1979:n taulujen tekeminen on Tuula Lumivirralle myös matka omaan itseen.

– Luin vanhat päiväkirjani muistaakseni millainen olin nuorena tyttönä, ja niistä muistin myös elävästi mitä kaikkea hauskaa ja vähemmän hauskaa noina vuosina oikein tapahtui.

– En muista maalaamiseen liittyneen varsinaisesti vaikeita hetkiä. Muistoissa eläminen muistutti kyllä nykyelämän yksinäisyydestä.

Hauskaa oli, kun vanhat ystävät tulivat katsomaan töitä ja projektin etenemistä ja iloitsivat teoksista.

Lumivirta sai runsaasti valokuvia keravalaisilta tutuilta ja hänellä itselläänkin oli muutamia,. Aluksi hän teki pelkkiä muotokuvia, mutta sitten hän ajatteli, että taustaksi voisi yhdistää maisemaa ja saada näin näkyviin myös keravalaisia vanhoja rakennuksia. Vähitellen hän ryhtyi yhdistämään samaan työhön enemmänkin aiheita.

– Sadannessa työssäni on käytetty 53 erillistä valokuvaa yhdistettynä yhdeksi uudeksi kuvaksi.

Lumivita teki töitä monilla eri tekniikoilla: pigmenteillä, öljyväreillä ja akryyleillä.

– Kollaasien tekeminen oli erityisen mukavaa.

– Halusin tehdä töistä sellaisia, että kuvissa olevat ihmiset ovat tunnistettavissa samoin kuin autot ja moottoripyörät rekisterinumeroineen.

Lumivirta kertoo ajatelleensa, että kun hänen töissään olevat ihmiset näkevät kuvansa, he voivat sujuvasti siirtyä omiin muistoihinsa.

– Aika on meille yhteinen ja tuttu, muistot henkilökohtaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.