Tuolit kertovat menneistä vuosista

Kirjat: Tuusulalaisille tuttu opettaja Terttu Kivelä sanoo, että vanhat huonekalut kestävät isältä pojalle ja pari sukupolvea päälle.

Äidin tuolista alkaa Terttu Kivelän kirjan kertoma tarina.
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Elämäntarinan voi kertoa vaikka tuolien kautta, kun osaa. Tuusulalainen Terttu Kivelä on tehnyt näin. Häneltä ilmestyy pian kirja, jonka nimi on Pieni Tuolikirja. Kirjassa on kuvin ja sanoin esiteltynä 12 tuolia Kivelän elämän eri vaiheista.

Ensimmäinen on äidin tuoli Kivelän lapsuudenkodista. Tuoli oi kyläpuusepän tekoa, ja sen paikka oli lieden ääressä. Nivelreumaa sairastanut äiti istui siinä valmistaessaan ruokaa perheelle. Aika ajoin tuoli oli tyhjänä äidin ollessa sairaalahoidossa.

Kivelän tussipiirrokset ja tekstit kuljettavat lukijan eri aikoina omistettujen tuolien ja jakkaroiden kautta eri ajanjaksoihin. Viimeinen kuva kirjassa on äskettäin hankittu Nakkilan mallin keinutuoli.

– Se on kaunis, ja siinä on hyvä istua, Kivelä kirjoittaa ja sanoo odottavansa aikaa, jolloin ehtii päätoimisesti keinutuolissa istumaan.

– En minä mitään muistelmia kirjoita, tämä on minun elämäntarinani, Nahkelassa syntynyt ja pitkään Tuusulassa opettajana toiminut Kivelä sanoo.

– Olen 40 vuotta opettanut taidetta ja designia nuorille. Mieluisimpia tyylikausia edustavat 1910-, 20- ja 30-lukujen design-esineet.

Vanhoja rakennuksia ja designia rakastava Kivelä, kuvataiteen opettaja ja taidehistorioitsija, sanoo vanhoista huonekaluista, että ne ovat sekä kauniita että kestäviä.

– Ne kestävät isältä pojalle ja parille sukupolvelle sen päällekin.

Osa Kivelän kirjan tuoleista on hänellä päivittäisessä käytössä.

Tuolikirja täydentää Kivelän pienten kirjojen sarjaa. Äidin runot -kirja ilmestyi vuonna 2015, Pieni Kirkkokirja 2018 ja Pieni Kansakoulukirja sekä Pieni Oppikoulukirja viime vuonna.

Kirjanjulkistus ja näyttelyn avaus Tuusulan pääkirjastossa maanantaina 5.10. kello 18–20. Näyttely on esillä 29.10. asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.