Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiakastieto: Maksuhäiriöt lisääntyneet tuhansilla – erityisesti nuoret miehet ylivelkaantuvat

Maksuvaikeudet ovat yleistyneet tänä vuonna ja merkinnät maksuhäiriöistä ovat kasvaneet tuhansilla.

Miehillä häiriöt ovat lisääntyneet nopeammin kuin naisilla, tiedottaa Suomen Asiakastieto.

Jo lähes 392 000 kuluttajalla on maksuhäiriö Asiakastiedon rekisterissä. Joukko on kolmessa kuukaudessa kasvanut 2 300:lla ja vuodessa noin 6 000 henkilöllä.

Erityisesti miesten osalta kehityksen suunta ja vauhti huolestuttavat toteaa Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen tiedotteessa.

– Kymmenellä prosentilla miehistä on maksuhäiriömerkintöjä, kolmikymppisistä jo yli 16 prosentilla.

Naisillakin häiriöt ovat toki lisääntyneet, mutta huomattavasti hitaammin.

– Heillä maksuhäiriön todennäköisyys on korkeimmillaankin kymmenessä prosentissa, Muhonen sanoo.

Alle 30-vuotiaiden maksuhäiriöisten henkilöiden – niin naisten kuin miestenkin – määrä on kuitenkin edelleen laskenut.

– Toivoa siis on, katsoo Muhonen.

Ylivelkaantumista on poikkeusoloissa pyritty ehkäisemään monin tavoin.

Pankit tarjosivat keväästä lähtien ennätyksellisen paljon lyhennysvapaita asiakkailleen ja kulutusluottojen korkokattoa alennettiin heinäkuussa jo toista kertaa vuoden kuluessa.

Maksuhäiriöt lisääntyvät korkokaton alentuessa, ennakoi Asiakastieto ja näin myös kävi. Luoton hoitaminen uudella luotolla kävi tarjonnan vähennettyä mahdottomaksi.

Muhonen pitää hallitsemattoman luottokierteen katkeamista hyvänä asiana, eikä luoton antaminen maksukyvyttömälle asiakkaalle ole pitkän päälle kannattavaa liiketoimintaa.

– Matala korkokatto silti kaventaa myös pitkällä aikavälillä maksukykyisen kuluttajan mahdollisuuksia saada niin sanottua siltarahoitusta vaikkapa lomautuksen ajaksi, hän sanoo.

Ratkaisu ylivelkaantumiseen ei ole maksuhäiriömerkintöjen nopeampi poistaminen, Muhonen tähdentää.

Merkintöjen tallentamista entistä lyhyemmäksi ajaksi on esitetty, jotta ylivelkaantuneet kuluttajat saisivat nopeammin luottotietonsa puhtaaksi.

– Tallennusaikojen lyhentäminen vain vähentäisi maksukyvyn arviointiin käytettävissä olevan tiedon määrää, vaikka tutkitusti vielä 3-4 vuotta vanha maksuhäiriömerkintä kertoo luottoriskin olevan yhä selvästi kohollaan, muistuttaa Muhonen.

Hän lisää, että keskustelu painottuu useimmiten rahaluottoihin, vaikka kuluttajat velkaantuvat myös esimerkiksi vuokrista, verkko-ostoksista ja julkisoikeudellisista maksuista.