Kuka tahansa voi pelastaa ihmisen – Älä arkaile sydäniskurin käyttöä

Elvytys: Sydäniskurin käyttämisen ja paineluelvytyksen oppii jokainen. Sydänpiiri ja paikallisyhdistykset neuvovat Keravalla, Tuusulassa ja Järvenpäässä ensi viikolla.

Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa on ensi viikolla tarjolla tietoa sydäniskurin eli defibrillaattorin käytöstä ja paineluelvytyksestä. Asialla on Etelä-Suomen Sydänpiiri ja paikalliset sydänyhdistykset. Yhteistyökumppanina niillä on defibrillaattoreita maahan tuova Vingmed Oy. Uskalla auttaa -kiertue liittyy kansainväliseen elvytyspäivään, jota vietetään 16. lokakuuta.

– Tulemme paikalle matkailuautolla, ja sen edustalla jaetaan tietoa paineluelvytyksestä ja siitä, miten jokainen voi käyttää sydäniskuria. Autossa pääsee myös kokeilemaan laitteen käyttöä ja voi harjoitella paineluelvytystä nukella, kertoo järjestöassistentti Heli Kotiranta sydänpiiristä. Autossa treenataan yksi kerrallaan, maski päällä ja muutenkin hygieniasta huolehtien.

– Ihmiset ovat kiinnostuneita näistä asioista. Usein näissä tapahtumissa kysytään, voiko sydäniskurilla tai paineluelvytyksellä aiheuttaa vahinkoa.

– Ei pidä arastella, ja laitetta voi käyttää kuka tahansa. Se ei ole vain ammattilaisille, hän muistuttaa.

Sydäniskuri neuvoo käyttäjää ääniopastein, eikä sillä voi tehdä vahinkoa.

Sydäniskureita on kauppakeskuksissa, työpaikoilla ja erilaisissa julkisissa tiloissa. Niitä suositellaan hankittavaksi paikkoihin. joissa liikkuu paljon ihmisiä sekä paikkoihin, joihin avun saapuminen kestää kauan.

Oman alueen sydäniskureiden sijaintipaikat voi etsiä defi.fi -palvelusta.

Defi.fi -paikannuspalvelu löytyy kesäkuussa 2020 päivitetystä 112-sovelluksesta.

Uskalla auttaa -kiertueen ensimmäinen pysähdys Keski-Uudellamaalla on tiistaina 13.10. klo 10–12 Männistön parkkipaikalla (Männistöntie 4) Kellokoskella ja seuraava samana päivänä kello 13–16 Hyrylän torilla (Hyryläntie 15).

Keskiviikkona 14.10. kello 12–15 Järvenpään torilla.

Torstaina 15.10, kello 13–17 pysähdyspaikka on Keravan kirjaston aukio.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut