Lähiopetus jatkuu peruskouluissa poikkeusoloissa – ”Muut voidaan siirtää etäopetukseen päivän varoitusajalla, mutta 1–3-luokkalaiset jatkavat lähiopetuksessa”

Opetus: Syysloman jälkeen kaikissa kouluissa jatketaan normaalisti lähiopetuksessa mahdollisia altistumisia lukuun ottamatta.

Keski-Uudellamaalla aiotaan jatkaa lähiopetusta. Kuvituskuva. Sanna Jompero-Lahokoski

Jutta Halminen

Keravan kaupungin perusopetusjohtaja Terhi Nissinen muistuttaa, että keväällä koettua tilannetta, jossa koko koulu siirtyi etäopetukseen, ei tule tapahtumaan.

– 1–3-luokkalaiset jatkavat koko ajan lähiopetuksessa. Huonossa tilanteessa peruskoulun 4–9-luokkalaiset voivat siirtyä etäopetukseen, mutta sellaistakin tilannetta vältetään, Nissinen sanoo.

Lähiopetuksessa jatkavat pienempien koululaisten lisäksi myös muun muassa ne, joiden äidinkieli ei ole suomi. Etäopetukseen siirtymiseen on kuitenkin varauduttu ja Nissisen mukaan se onnistuu hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

– Jos tarvetta on, niin etäopetukseen siirrytään päivän varoitusajalla. Yritämme kuitenkin välttää mahdollisuuksien mukaan joukolla etäopetukseen siirtymistä käyttämällä hybridimallia, hän sanoo.

Hybridimallilla Nissinen tarkoittaa tilannetta, jossa osa koulun oppilaista ja henkilökunnasta siirtyy etäopetukseen ja osa jää lähiopetukseen.

– Pienet ovat lähiopetuksessa ja isommat voivat esimerkiksi vuorotella kahden viikon jaksoissa lähi- ja etäopetusta, jos tarve vaatii, Nissinen sanoo.

Myös Tuusulassa opetus jatkuu peruskoulun osalta lähiopetuksessa syysloman jälkeen.

Kunnassa on varauduttu kevään kaltaiseen etäopetusjaksoon, mutta sekin koskisi vain 4–9-luokkalaisia.Tuusulassa myös A2 -kielten opetus on järjestetty siten, että eri koulujen oppilaat eivät sekoitus ryhmissä.

– Lähiopetuksessa jatkavat 1–3-luokkalaiset, erityisen tuen tarvitsevat oppilaat, esiopetuksen oppilaat, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaat sekä valmistavan opetuksen oppilaat, Tuusulan kunnan opetuspäällikkö Markus Torvinen sanoo.

Jos joku heistä altistuu virukselle tai saa koronan, niin kyseinen oppilas ja muut karanteeniin asetetut oppilaat siirtyvät etäopetukseen. Koko luokka ei silloinkaan siirry, elleivät he kaikki ole altistuneet.

– Terveysviranomaiset määräävät karanteeniin joutuvat oppilaat, Torvinen sanoo.

Torvisen mukaan keväällä koettu etäopetusjakso sopi joillekin oppilaista, mutta suurimmalle osalle lähiopetus on parempi vaihtoehto.

– Lähiopetuksessa vuorovaikutus ja sosiaalinen puoli on isossa roolissa, toivon ettei kevään kaltaiseen tilanteeseen tarvitse siirtyä enää syyslukukaudella.

Järvenpäässä on niin ikään varauduttu ja valmistauduttu siihen, että kevään tilanne toistuu. Järvenpään kaupungin opetusjohtajan Arja Korhosen mukaan yläkoulun oppilaille ja henkilökunnalle ollaan valmiita jakamaan maskit tarvittaessa.

– Haluamme varautua kaikkeen, ja toivomme ettei yllätyksiä tule. Järvenpäässä etäopetukseen voidaan siirtyä parissa päivässä tai viikon aikana. Aikataulu riippuu etäopetuksen laajuudesta. Jos laajuus lähentelee kevään vastaavaa, niin meidän tulee hoitaa myös muun muassa ruoka- ja kuljetuspalvelut, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan opetushenkilöstöllä on ollut todella vaativa kevät ja syksy. Hän kiittää heitä jaksamisesta paineen ja suuren työmäärän alla.

– Nautitaan, rentoudutaan, pysytään terveenä ja ladataan akkuja syyslomaviikolla, hän sanoo.

Lähtökohtaisesti lähiopetuksessa

Opetus järjestetään syyslukukaudella lähtökohtaisesti lähiopetuksena.

Opetuksen järjestämisessä tulee huomioida THL:n ja OKM:n suositusohje opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana.

Tiettyjen ryhmien kuten 1–3-luokkalaisten opetus järjestetään lähiopetuksena, koska heillä on enemmän haasteita oppia etäopetuksessa esimerkiksi ikänsä ja kehitystasonsa vuoksi.

Laki perusopetuslain väliaikaisesta muuttamisesta on tullut voimaan 1.8.2020 ja on voimassa 31.12.2020 asti.

Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä vain laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä.

Lähde: Opetushallitus

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut