Harrastaja kuvasi äärimmäisen harvinaisen linnun Tuusulassa – ensimmäinen varmistettu havainto Uudellamaalla: "Ihan älyttömän kaukaahan se on tullut"

Tundrakurppelo on nimenä alle 10 vuotta vanha, vanhemmissa lintukirjoissa lintu on nimellä pitkänokkakurppelo. Lauri Rahikainen

Tero Vähämäki

Tuusulassa vietettiin lokakuussa lintubongareiden kissanpäiviä, kun Suomessa äärimmäisen harvinainen tundrakurppelo (Limnodromus scolopaceus) päätti lepuuttaa siipiään Tuusulanjärven idyllisissä maisemissa.

Pohjois-Amerikan pohjoisosissa ja Venäjän Koillis-Siperiassa normaalisti tavattava lintu nähtiin Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry:n puheenjohtaja Mika Asikaisen mukaan nyt todistetusti ensimmäistä kertaa Uudellamaalla.

– Tundrakurppelo ja rämekurppelo on vaikea erottaa toisistaan etenkin lennosta. Meillä on pari havaintoa jommastakummasta, mutta ei ole pystytty määrittelemään, kummasta, Asikainen sanoo.

Sitä, miksi lintu on Suomeen päätynyt, ei Asikainen osaa sanoa.

– Ihan älyttömän kaukaahan se on tullut. Joku sen on saanut lähtemään väärään suuntaan, tai jatkamaan muuttoa ihan liian pitkälle.

Kyseessä oli tänä vuonna kolmas kerta, kun tundrakurppeloa tavataan Suomessa. Keväällä kahlaajalintu nähtiin Kontiolahdella ja lokakuussa Lumijoella.

Tundrakurppelosta on nyt Suomessa yhteensä 13 havaintoa.

– Olin se onnekas (harvinaista mulle), joka 3.10.2020 iltapäivällä sattui linnun ensimmäisenä kuvaamaan. Jaoin illalla kuvista pari Apus ry:n Facebook-ryhmään Apus-foorumille, josta sitten Mikko Savelainen ja Juha Honkala sen seuraavana aamuna tunnistivat, ja kävivät löytämässä uudestaan samasta paikkaa, Lauri Rahikainen kertoo sähköpostitse. Lauri Rahikainen

Tundrakurppelon erottaa helpoiten muista kahlaajalinnuista sen huomattavan pitkästä nokasta. Liki samanlainen on myös Suomessa tavattavalla taivaanvuohella.

– Taivaanvuoheksi tätä alkujaan luultiinkin. Hän, joka linnun näki, ei voinut kuvitellakaan, että tällaista voisi olla olemassakaan. Lähin, mikä tuli mieleen oli taivaanvuohi.

Linnun ensimmäisenä kuvannut keravalainen Lauri Rahikainen laittoi kuvan "taivaanvuohesta" Apuksen Facebook-foorumille, josta lintuharrastajat tunnistivat sen tundrakurppeloksi.

– Sitä lähdettiin sitten etsimään, ja löydettiinkin Tuusulanjärven Rantamon kosteikkoalueelta, Asikainen kertaa.

Harvinainen Suomen-vierailija herätti lintuharrastajissa runsaasti mielenkiintoa. Siivekästä kävikin katsomassa arvioiden mukaan kolmisensataa kiinnostunutta.

Lintu ei näyttänyt olevan moksiskaan uteliaista sivustaseuraajista.

– Ihmisiä seisoi aika lähellä lintua. Se käppäili ihan muutaman metrin päähän ja ruokaili samalla. Ei se näyttänyt häiriintyvän, Asikainen sanoo.

– Sehän saattoi nähdä ensimmäistä kertaa ihmisiä, eikä osaa välttämättä pelätä ollenkaan.

Lintu on jo jatkanut matkaansa, todennäköisesti kohti talvehtimispaikkaansa Yhdysvaltojen eteläosassa tai Väli-Amerikassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut