Vapaaehtoistyö: Kerava liittyi maailmanlaajuiseen Punaisen Ristin auttamisketjuun 70 vuotta sitten

Punaisen Ristin Keravan osasto harjoittelee ensiaputaitoja kuukausittain ja toisinaan on myös näytösharjoituksia.

Vuonna 2018 Punaisen Ristin Helsingin Uudenmaan piiri nimesi Keravan osaston vuoden osastoksi.

– Perusteluina mainittiin muun muassa runsas ensiapukoulutus sekä esimerkillinen verkostuminen paikkakunnan muiden toimijoiden kanssa, kertoo osaston puheenjohtaja Veikko T. Valkonen.

Jäseniä osastossa on nyt 430 henkeä. Juhlia ei nyt järjestetä, mutta osaston tarina on esillä lokakuun ajan Keravan kirjaston ikkunanäyttelyssä.

Punaisen Ristin Keravan osaston perustava kokous pidettiin 5. marraskuuta 1950 ravintola Seurassa, joka sijaitsi nykyisen Puuvalonaukion tuntumassa.

Kokouksessa oli 21 osallistujaa joista enemmistö oli naisia ja perustamisasiakirjan allekirjoittivat myös kunnanlääkäri ja korkea-arvoinen upseeri. Osaston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin rouva Greta Timgren.

Osaston alkuna pidetään jo vuotta 1944, sillä sodan jälkeen SPR:n Uudenmaan piiristä annettiin komennus perustaa Keravalle toimikunta järjestämään Amerikasta lähetettyjen vaateavustusten jakoa Keravalla ja Tuusulassa.

Osaston ensimmäisten varhaisten vuosien toiminta oli suurelta osin vanhusten huoltotyötä ja ensimmäinen kotisairaanhoitokurssi pidettiin vuonna 1952.

Oma ensiapuryhmä aloitti Keravalla vuonna 1972, ja toimii edelleen osana kaupungin auttamisvalmiutta. Ryhmä harjoittelee joka toinen viikko, järjestää ensiapukursseja ja antaa apuaan ensiapupäivystyksissä.

Osasto on Keravan kaupungin yhteistyökumppani, eli kun kaupunki tarvitsee esimerkiksi yllättävän onnettomuuden vuoksi lisäapua, vapaaehtoiset tulee avuksi.

Yhteistyötä tehtiin esimerkiksi 1980-luvun lopulla turvapalveluna, jossa vapaaehtoiset vastasivat iltaisin, öisin ja viikonloppuisin pääasiassa vanhusten turvapalveluista.

1990-luvulla osasto piti kanttiinia vanhainkodissa ja kahviota terveyskeskuksessa. Osastolle hankittiin vuonna 1995 oma ambulanssikin, joka oli taloudellisesti raskas hanke, pikkubussi maksoi 63 000 markkaa.

Ystävätoiminnan osasto aloitti vuonna 1976 yhdessä seurakunnan ja kansalaisopiston kanssa. Muutama vuosi myöhemmin mukaan liitettiin myös vankilavierailut.

Nykyään ystävätoiminnasta vastaa osaston yhteistyökumppani Talkoorengas, jonka piirissä toimii kaikkiaan yli 300 vapaaehtoista.

Koko historiansa ajan osasto on ollut järjestämässä verenluovutustilaisuuksia. Uutterin järjestäjä oli Aino Soramies, joka vastasi verenluovutusten järjestelyistä 25 vuoden ajan.

Osaston monikulttuurisuusryhmän vapaaehtoiset avustavat Keravalle saapuneita maahanmuuttajia ja pakolaisia arjen käynnistymisessä.

Muutama vuosi sitten kaupunkiin saapui parin otteeseen kiintiöpakolaisten ryhmät, joiden asunnot osaston vapaaehtoiset varustivat.

Muutama maahanmuuttaja on tullut mukaan Punaisen Ristin toimintaan. "Saimme apua hädässämme, ja nyt on meidän vuoromme auttaa", he perustelivat valintaansa.

Syksyinen Nälkäpäivä-keräys kartuttaa Punaisen Ristin katastrofirahastoa ja Hyvä Joulumieli -keräyksellä kerätään varoja vähävaraisten lapsiperheiden ruokalahjakortteihin. Keravalle niitä tänä vuonna saadaan 60 kpl.

Koronakriisin alettua osaston vapaaehtoiset jakoivat maalis-heinäkuussa yhteensä 13 000 ruoka-annosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut