Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tupakat aiotaan tumpata lopullisesti vankiloissa – sauhuttelijoille luvassa hoitoa nikotiinista vieroitukseen

Tupakointi suljetuissa vankiloissa aiotaan kieltää kokonaan. Tarkoituksena on estää tupakoimattomille vangeille ja henkilökunnalle aiheutuvat terveyshaitat ja edistää tupakoivien vankien terveyttä.

Oikeusministeriö kertoo tiedotteessa, että selleissä tupakoinnista aiheutuu merkittäviä haittoja tupakoimattomille vangeille ja henkilökunnalle. Vangeilta kiellettäisiin myös tupakkatuotteiden ja -välineiden hallussapito.

Avolaitoksissa tupakointi sallittaisiin tupakointiin tarkoitetuissa ulkotiloissa.

Vankien tupakointi on tähän saakka järjestetty suljetuissa vankiloissa niin, että tupakointi on ollut mahdollista vankien selleissä ja ulkotiloissa. Yleisissä tiloissa ei ole saanut tupakoida.

Avolaitoksissa vangit ovat saaneet tupakoida ulkotiloissa. Tupakointia on rajoitettu vuodesta 2018 alkaen muutamissa vankiloissa.

Hallitus on antanut tupakoinnin täyskiellosta esityksen eduskunnalle. Esityksen mukaan tupakoinnin vähentäminen on toteutettava niin, että vangit saavat tarvitsemansa hoidon nikotiiniriippuvuudesta aiheutuviin vieroitusoireisiin.

Vankiterveydenhuollon yksikkö ja Rikosseuraamuslaitos tarjoaisivat vangeille tukea tupakoinnin lopettamiseen. Vankiterveydenhuollon yksikölle esitetään tähän tarkoitukseen 250 000 euron lisärahoitusta ensi vuoden talousarviossa.