Helena Westermarck, taiteilija ja naisaktivisti: yleisöluento pidetään torstaina kello 18 Järvenpään Keudassa.

Filosofian tohtori Julia Dahlberg luennoin torstaina 22.10. kello 18 Järvenpäässä kansalaisaktivisti Helena Westermarckista (kuvassa).

Helena Charlotta Westermarck (1857–1938) oli suomalainen taidemaalari, kirjailija ja naisasianainen. Hänen veljiään olivat tunnettu antropologi Edvard Westermarck ja metsänhoitaja Anton Westermarck, jonka poika oli Järvenpään kartanon viimeinen omistaja Bjarne Westermarck.

FT Julia Dahlberg luennoi torstaina 22.10. kello 18 taiteilija, intellektuelli ja kansalaisaktivisti Helena Westermarckista Bjarne Westermarckin perinneyhdistyksen kutsumana.

Helena Westermarckin taidemaalarintyö, kirjailijatyö ja hänen yhteiskunnallinen toimintansa todistivat harvinaisesta lahjakkuudesta.

Tuskin kukaan muu edisti elämäntyöllään naisille uutta uraa 1800 -luvun lopun Suomessa yhtä monipuolisesti ja määrätietoisesti kuin Helena Westermarck.

Hän oli myös Suomen ensimmäinen naishistorioitsija, joka erityisesti keskittyi nostamaan esille naispuolisten taiteilijoiden merkitystä. Hän opiskeli Pariisissa yhdessä Helene Schjerfbeckin kanssa.

Näiden ”maalarisiskojen” ystävyys kesti yli kuusikymmentä vuotta.

Westermarck sairastui Pariisissa tuberkuloosiin, mistä johtuen hän joutui lopettamaan taidemaalarin työnsä ja keskittymään kirjoittamiseen.

Toisaalta hän koki myös voivansa vaikuttaa paremmin naisten aseman edistämiseen kirjoittamisen kautta. Kirjalliselle tuotannolle oli ominaista realismin ihanne ja yhteiskunnallisesti kantaaottava asenne.

Nämä piirteet näkyivät myös hänen taiteessaan. Helena Westermarck oli nousevan naisasialiikkeen kärkihahmoja.

Bjarne Westermarckin perinneyhdistyksen järjestämä luento to 22.10. klo 18 Keudan auditoriossa, Sibeliuksenväylä 55 A, B –rappu. Maksuton. Maskeja suositellaan käytettäväksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut