Vapaaehtoistyön tarve kasvaa – Tekijä toivoo mukaan lisää nuoria ihmisiä

Ystävät: Kohtaamiset ikäihmisten kanssa antavat perspektiiviä elämään.

Keravalainen Tommi Lemmelä toivoo monen muunkin löytävän vapaaehtoistyön. Hän on ollut Talkoorenkaan vapaaehtoisena vuoden verran. Anton Soinne
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

– Vapaaehtoistyöstä saa todella paljon, sanoo keravalainen Tommi Lemmelä. Hän on ollut mukana Talkoorenkaan vapaaehtoistoiminnassa vajaan vuoden.

– Näkee, että se vähän, mitä itse pystyy tekemään, on merkityksellistä näille ihmisille.

– Olen tavannut ihmisiä, joiden kanssa en muuten ehkä olisi ollut missään tekemisissä. He ovat eri ikäluokkaa, ja kun heidän kanssaan keskustelee, se antaa perspektiiviä elämään, Lemmelä sanoo.

Lemmelä tuli mukaan Talkoorenkaan toimintaan nähtyään mainoksen siitä. Ajankohta oli sopiva, ja hän pääsi käymään kurssin, jolla toiminta aloitetaan.

– Avunvälityksen kautta tulee pyyntöjä. Eilenkin tuli sähköpostia.

– Ikäihmisiä, jotka tarvitsevat juttuseuraa, ja on ollut ruohonleikkuuta, puutarhanhoitoa ja sulakkeiden vaihtoakin.

Peruskurssi järjestetään kahdesti vuodessa.

– Suurin osa niistä, joiden kanssa olen toiminut, on ikäihmisiä.

Lemmelä kertoo lähteneensä mukaan, koska avun ja seuran tarvetta on paljon, ja tämä on hyvä tapa omalta osaltaan vastata tarpeeseen.

– On paljon vanhuksia, jotka ovat yksinäisiä ja kaipaavat juttuseuraa tai tarvitsevat apua. Kun tätä on tehnyt, on huomannut, miten suuri se tarve oikeasti on.

Vapaaehtoistyö sopii Tommi Lemmelän mielestä ihan kenelle tahansa. Juttuseurana oleminen, yhdessä ulkoileminen tai kirjastossa käynti eivät vaadi erityisiä fyysisiä voimiakaan.

– Olisi hyvä, että moni lähtisi kokeilemaan.

– Vapaaehtoisten keski-ikäkin on aika korkea, ja olisi tosi hyvä, että nuoria ihmisiä tulisi mukaan, Lemmelä sanoo. Hään kertoo olevansa nuoremmasta päästä vapaaehtoisten joukossa. Ikää hänellä on 41 vuotta.

Sitäkään ei tarvitse pelätä, että vapaaehtoistyö sitoo liikaa tai vie liikaa aikaa. Lemmelä arvioi käyttävänsä tähän tarkoitukseen tunnin tai puolitoista viikossa.

Ensi vuonna 30 vuotta täyttävä Talkoorengas järjestää vapaaehtoisille peruskurssin kaksi kertaa vuodessa. Sen jälkeen on säännöllisesti infotilaisuuksia ja työnohjausta. Peruskurssin käyneet voivat halutessaan osallistua jatkossa myös sairaalavapaaehtoisen ja saattohoidon kursseille.

– Vapaaehtoiset tekivät viime vuonna 13 000 talkootyötuntia, Talkoorenkaan tiedottaja Tarja Tuomi kertoo. Vapaaehtoisia on kolmesataa.

Yhteys avuntarvitsijan ja vapaaehtoisen välille syntyy avunvälityksen kautta. Kun avunpyyntö on tullut, etsitään sopiva vapaaehtoinen. Tarkoitus on, että kukin pääsee käyttämään omaa osaamistaan haluamallaan tavalla.

Talkoorenkaan vapaaehtoiset tarjoavat muun muassa asiointi- ja saattoapua, juttu- ja ulkoiluseuraa sekä apua pihatöihin ja pieniin remontteihin.

Talkoorenkaan tukikohta on Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskus Keravan Aleksis Kiven tiellä. Talossa on kokoontumistiloja ja kahvila.

Siellä järjestetään muun muassa ystävänkahvit eli kotona asuvien vanhusten ja saattajien tai ystävien kahvittelut.

– Korona-ajan turvavälit ja hygieniaohjeet huomioiden, Tarja Tuomi kertoo.

Yksi toiminnoista talossa on digilaitteiden käytön opastus, jossa on myös tähän aikaan sopivat turvaohjeet käytössä.

Talkoorengas

Talkoorengas toimii Keravalla osoitteessa Aleksis Kiven tie 19. Vapaaehtoisen hyvinvointityön keskus on monipuolisen toiminnan tyyssija, joka on auki maanantaista perjantaihin kello 9–14.

Siellä pidetään lukuisia kursseja, luentoja ja tapaamisia.

Kahvila Kaisankammari on avoinna maanantaista torstaihin kello 9–14.

Talkoorengas tekee yhteistyötä monien eri tahojen kanssa. Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Keravan kaupunki ja sen eri toiminnot, Keravan kirjasto, Keravan seurakunta ja alueen TE-toimistot, Taidemuseo Sinkka, sekä monet eri paikallisjärjestöt, kuten keravalaiset eläkeläisjärjestöt, MLL, SPR ja Keski-Uudenmaan muistiyhdistys.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut