Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastuu talvirenkaiden vaihdosta on nyt täysin autoilijoilla – "Saattavat lain niin salliessa mennä vähän turhankin pitkään väärillä renkailla"

Liikenne: Taksiyrittäjä uskoo, että uudella tieliikennelailla tähdätään nastattomien talvirenkaiden käytön lisäämiseen.

Tuusulalaisen Taksi Joni Pyykkö Oy:n omistaja Joni Pyykkö on ajanut ammatikseen parisenkymmentä vuotta ja toiminut taksiyrittäjänä noin 15 vuotta.

– Minulla on ajossa viisi taksia. Vuokraan myös matkailuautoja, Pyykkö kertoo.

Renkaiden vaihto on aina iso rumba. Pyykkö tekee vaihdot itse.

– Tottahan siinä on kova homma, mutta kun sen aloittaa ajoissa ja vaihtelee kitkarenkaita alle pikkuhiljaa, niin voi olla rauhallisin mielin.

Kesäkuussa voimaantulleen tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat. Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana.

Pyykön toimintaan uusi laki ei vaikuta. Hän suosii nastattomia talvirenkaita ja on aina vaihtanut ne alle heti, kun sää on niin vaatinut, viimeistään joulukuun alussa. Lakimuutos hymyilyttää.

Enemmän sitä pelkää muita autoilijoita.

– Laki antaa tavallaan ymmärtää, että nyt renkaiden vaihto on jotenkin vapaampaa. Tavallaan siihen on koira haudattuna. Nyt joudut jo marraskuussa katselemaan kelien mukaan, että millaiset renkaat alla pitää olla. Vastuu jää täysin autoilijalle itselleen.

Uudessa laissa pakollinen käyttöaika pitenee kuukaudella sekä syksyllä että keväällä, mikäli keli sitä edellyttää. Kesärenkaita saa kuitenkin tuona aikana käyttää, jos alueella vallitsee niin sanottu kesäkeli. Säällä tai kelillä, jolloin talvirenkaiden käyttöä edellytetään, tarkoitetaan tieolosuhteita, joissa alueen tieverkolla on tarve käyttää talvirenkaita olemassa olevan tai mahdollisen liukkauden vuoksi. Myös pienemmät tiet on otettava huomioon. Yksittäistapauksessa liikenteenvalvoja määrittelee, onko olosuhde sellainen, että talvirenkaita on käytettävä. Uuden lain myötä esimerkiksi syksyllä talvirenkaita ei siis tarvitse vaihtaa pelkästään kalenterin perusteella.

Auton käyttäjän tulee huolehtia ennakoiden, ettei talvi pääse yllättämään ja alla on lain edellyttämät renkaat.

Joni Pyykkö uskoo vakaasti, että taksialan ammattilaiset noudattavat lakia kuuliaisesti ja seuraavat sääolosuhteita tarkkaan.

– Alalla mennään kuitenkin aina ja turvallisuus ja asiakaspalvelu edellä. Me emme koskaan lähde leikkimään asiakkaan turvallisuudella. Enemmän sitä pelkää muita autoilijoita, jotka saattavat lain niin salliessa mennä vähän turhankin pitkään väärillä renkailla.

Pyykkö uskoo, että uudella lailla tähdätään siihen, että nastattomien talvirenkaiden käyttö lisääntyisi.

– Niitähän pysyy periaatteessa käyttämään vaikka ympärivuotisesti. Niiden kanssa ei tule sitä vaihtohässäkkää, kun ne voi laittaa alle hyvissä ajoin ja antaa keväällä olla hieman pidempään.

Aivan yksiselitteisenä hän ei kuitenkaan uutta lakia näe. Osa varmasti vaihtaa renkaat alle, kun tarve vaatii.

– Sitten on taatusti niitäkin, jotka pyrkivät ajamaan koko talven kesärenkailla, jos sää vain sen sallii. On se jotenkin hassua; kuka määrittää, milloin on tarpeellista olla alla se talvirengas? Ehkä siihen olisi kuitenkin hyvä vetää jokin linja. Että esimerkiksi kun on pakkasta tietty määrä, niin silloin ajetaan talvirenkailla, Pyykkö puntaroi.