Kuin kauhuelokuvasta konsanaan: Facebookiin ladattu video näyttää, kuinka valot välkkyvät Sampolan palvelukeskuksessa keskellä yötä – tästä on kyse

Valot ovat huoltomies Juha-Pekka Pakarisen mukaan alkuperäiset, eli tulleet taloon sen rakentamisen yhteydessä. Sampolan palvelukeskus valmistui syksyllä 2014. Kuvituskuva. Sauvo Jylhä
Aki Hast

Aki Hast

Facebookin We<3Kerava-ryhmään ladattiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä huomiota herättävä video. Videolla näkyy kuinka Keravan Sampolan palvelukeskuksessa valot räpsyvät kiivaaseen tahtiin eri kerroksissa. Julkaisun kommenteissa muun muassa arvuuteltiin mahtaako rakennusta riivata kummitus.

Videon Facebookiin latasi keravalainen Patrick Pirskanen, joka ihmetteli "valoesitystä" kotinsa ikkunasta noin puoli neljän aikaan yöllä.

– Ensin tuli mieleen, että onko jokin sähkövika kyseessä. Ajattelin, että soitan vartiointiliikkeeseen mutta sitten välkkyminen alkoi pikkuhiljaa kadota, Pirskanen kertaa näkemäänsä.

Pirskanen kertoo, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hän itse näki valojen räpsyvän. Facebook-julkaisun kommenteissa kuitenkin kerrotaan, että valot ovat räpsyneet ennenkin.

Voit katsoa videon tästä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ei minun mielestä, ihan karu fakta on se, mitä se tekee.

Huoltomies Juha-Pekka Pakarinen Keravan kaupunkitekniikasta kertoo myös nähneensä Facebookiin ladatun videon.

– Ihan oikein siellä kommenteissa arvuuteltiinkin, eli turvavalojärjestelmästä on kyse, hän vastaa.

Turvavalojärjestelmän tehtävänä on varmistaa turvallinen evakuointi silloin, kun normaali valaistus ei toimi. Turvavalaistusta ovat esimerkiksi opastevalot, askelvalot ja turvavalot, joita käytetään poistumisreittien valaisemiseen.

Pakarisen mukaan valot ovat räpsyneet jo pidemmän aikaa, noin parisen kuukautta.

– Kerran oltiin liputuksessa iltamyöhään ja ihmeteltiin, että mikä ihme siellä räpsää, Pakarinen kertoo.

– Epäillään, että siinä on joku häikkä, jota nyt selvitellään. Luulemme, että se tekee yöaikaan turvavalotestin, eli testaa moneen kertaa että valot toimii ja palaa, Pakarinen selventää.

Mahdollista on myös, että kyseessä on pikemminkin ominaisuus kuin vika.

– Ei osaa vielä sanoa. Sitä ollaan selvitelty sähkömiehen toimesta, että kuuluuko se olla näin.

Varsinaista haittaa valojen räpsymisestä ei Pakarisen mukaan ole, kun päiväsaikaan valot eivät räpsy. Valot ovat Pakarisen mukaan alkuperäiset, eli tulleet taloon sen rakentamisen yhteydessä. Sampolan palvelukeskus valmistui syksyllä 2014.

Eli kyseessä ei ole kummitus?

– Ei minun mielestä, ihan karu fakta on se, mitä se tekee, hän naurahtaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut