Järvenpää tarjoaa luonnonmukaisen ratkaisun yhä pahenevaan hulevesiongelmaan – torstain webinaarissa 200 nopeimmalle selviää, mistä on kysymys

Loutinojan kaupunkipuro halkoo Järvenpäätä kahdeksan kilometrin pituudelta. Anton Soinne

Järvenpäässä on kehitetty luonnonmukaiseen hulevesien hallintaan soveltuva toimintamalli, joka tarjoaa tietoa ja työkaluja sekä viranomaisille että kiinteistönomistajille. Hankkeen pilottikohteeksi valittiin kaupungin läpi virtaava Loutinojan puro.

– Hulevesien hallinta tiiviisti rakennetulla taajama-alueella ei ole helppoa. Loutinoja kerää vedet lähes kahdeksan neliökilometrin alueelta ennen kuin laskee Tuusulanjärveen. Loutinojan alueella sijaitsee myös arvokas luontokohde, Rampakan purolaakso, Loutinoja-hankkeen projektipäällikkö Miia Haikonen selvittää.

Kun sataa vettä tai lumi sulaa, rakennetussa ympäristössä syntyy hulevettä.

– Hulevesi on sade- tai lumien sulamisvettä, joka virtaa pois maan pinnalta, rakennusten katoilta tai muilta vastaavilta pinnoilta.

Lain mukaan kiinteistöjen omistajat ovat vastuussa hulevesien hallinnasta.

Loutinojan alueella hulevesiä on hallittu laajan hulevesiviemäriverkoston avulla, joka johtaa vedet Loutinojaan.

– Koska viemäriverkoston kapasiteetti ei kuitenkaan riitä suurelle vesimäärälle, liian nopeasti virtaava vesi synnyttää rankkasateiden jälkeen tulvia. Suuri virtaama myös syövyttää uomaa kuljettaen kiintoainetta ja ravinteita sekä toisinaan myös haitallisia aineita – esimerkiksi metalleja – Tuusulanjärveen.

Hankkeessa hulevesien hallintaa pyrittiin muuttamaan luonnonmukaisemmaksi hidastamalla virtaamaa ja palauttamalla vesi näkyväksi osaksi kaupunkiympäristöä.

– Ratkaisuna Wärtsilän hulevesille rakennettiin kosteikko, jossa vesi viipyy ja sen sitomia haitta-aineita poistuu ennen kuin vedet virtaavat Loutinojaan.

Loutinoja-hankkeesta ovat vastanneet Järvenpään kaupunki, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus sekä Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry. Hanke on yksi vuoden 2018 hallituksen kärkihankkeista ja sitä rahoittaa ympäristöministeriö.

Loutinoja-hankkeen esittely Teams-webinaarissa to 29.10. klo 9–11.45. Yleisö voi osallistua tilaisuuteen chatin kautta. Mukaan mahtuu 200 ensimmäistä. Seminaarilinkki: https://www.bitly.com/loutinoja. Tietoja Loutinoja-hankkeesta: /loutinoja

Kaupunkilaisia osallistetaan hulevesikyselyllä

Loutinoja-hankkeen projektipäällikkö Miia Haikonen kuvaa Järvenpäässä kehitettyä toimintamallia kaupungin keskeisimpien hulevesitoimijoiden yhteiseksi poluksi, jota kulkemalla edistetään luonnonmukaista hulevesien hallintaa.

Malli sisältää tutkittua tietoa ja ohjeita johdonmukaisesta suunnittelusta päätöksentekoon, rakentamiseen ja ylläpitoon.

Hankkeen aikana polkaistiin käyntiin hulevesiviranomaisista koostuva työryhmä, joka saa käyttöönsä myös vuosikellon rytmittämään luonnonmukaista hulevesisuunnittelua.

Kaupunkilaisia osallistetaan toimintamalliin vuosittaisella hulevesikyselyllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut