Asuntojen lyhytaikainen vuokraaminen Airbnb:n kautta on tuottanut tänä vuonna parhaiten pienissä mökki- ja turistikunnissa.
Isoissa kaupungeissa kuten Helsingissä ja Vantaalla puolestaan asuntojen tarjonta ja tuotot ovat laskeneet.
Etenkin Helsingissä tarjolla olevien Airbnb-asuntojen määrä on vuodessa rojahtanut poikkeuksellisen rajusti, ilmenee Vertaaensin -sivuston analyysista.
Parhaimmillaan Airbnb-asunnon omistaja on voinut saada jopa 2 800 euron kuukausituoton, mutta Helsingissä keskimääräinen tuottokin jää tuosta alle puoleen.
Vertaaensin -sivusto vertaili paikkakuntia, joissa Airbnb-asunnolla saa parhaan vuosituoton. Mukana on Suomen 20 suurinta kaupunkia sekä 10 mökki- ja turistikuntaa. Saman analyysin sivusto teki myös vuosi sitten.
Vertailussa käytettiin Airdna-palvelua, joka kerää majoitustietoja ympäri maailman.
Parhaat tuotot Airbnb-asunnolla sai Mäntyharjulla, jossa keskimääräinen kuukausituotto on jopa 2 800 euroa. Tätä selittää osin korkea yöhinta, 148 euroa.
Mäntyharjulla vuokraajat tienaavat keskimäärin lähes 33 600 euroa vuodessa. Kohteiden varausastekin, 79 prosenttia, nousee vertailun kärkisijoille. Myös arvostelut Mäntyharjulla ovat erittäin hyviä.
Toisaalta Mäntyharjulla on 47 aktiivista kohdetta, kun Helsingissä niitä on 1 649.
Helsingissä keskimääräinen kuukausituotto on 1 208 euroa.
Isojen ja pienten paikkakuntien välillä ei ole tehty mitään painotusta, vaan kaikki ovat suoria keskiarvoja, selvittää Vertaaensin -sivuston pr- ja markkinointistrategi Juuso Korhonen.
– Mökkipaikkakunnat ovat nousseet ja isot kaupungit, kuten Helsinki ja Vantaa laskeneet, Korhonen tiivistää.
Koronaepidemia vähensi paitsi ulkomaanmatkailua, myös kaupunkiturismia kotimaassa. Potin keräsivät paikkakunnat, joissa on paljon mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja, Mäntyharjun lisäksi muun muassa pohjoisen Kuusamo, Kittilä ja Inari.
Suurempien kaupunkien Airbnb-tuotoissa kärjessä ovat Hämeenlinna ja Salo ja niiden perässä Mikkeli, Kuopio ja Hanko.
Helsingissä Airbnb-kohteiden määrä tippui viime vuodesta rajusti, eikä siihen ole Korhosen mukaan välttämättä yhtä syytä.
Kun kohteita oli viime vuonna runsaat 2 500, nyt niitä oli yli 900 vähemmän.
– Varmaan iso joukko omistajia on ottanut asuntojaan pois palvelusta ja laittanut niitä pitkäaikaiseen vuokraukseen tai pitää tyhjinä, hän arvelee.
Muutos on niin iso, että se vaikuttaa tilastopoikkeamalta ja siksi sen jättämistä pois vertailusta mietittiin.
– Jätimme sen kuitenkin sinne. Suhtautuisin kuitenkin pienellä varauksella siihen, että voiko muutos olla noin iso, Korhonen sanoo.
Airbnb-toiminnan vähentyminen isoissa kaupungeissa virkistää paikallisia vuokramarkkinoita. Korhosen mukaan suuntaus näkyy myös muissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa.
Vaikka Airbnb sai isoissa kaupungeissa kovan kolauksen tänä vuonna, vuokraus on Espoossa ja Kirkkonummella varsin tuottoisaa.
Espoossa keskimääräinen Airbnb-kohde tuottaa 1 000 euroa kuukaudessa eli vain euron vähemmän kuin viime vuonna.
Kirkkonummella kuukausituotto on jopa 2 000 euroa, mikä on Suomen suurimpia lukuja.
Yöhinta Espoossa on keskimäärin 89 euroa, jossa on viime vuodesta nousua parikymppiä. Kirkkonummella yöhinta nousee jopa 168 euroon.
Espoossa on 324 aktiivista vuokrauskohdetta, mikä on neljä vähemmän kuin viime vuonna. Kirkkonummella kohteita on 50.
Vantaalla aktiivisia kohteita on 346 ja keskimääräinen kuukausituotto 897 euroa. Kohteiden määrä väheni vuoden takaisesta 43:lla.
Vertailussa on huomioitava, että kaupungeissa vuokrataan pienempiä huoneistoja, kun taas esimerkiksi pohjoisessa on paljon mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja.
Juuso Korhonen näkee myönteisenä seikkana, että suomalaiset ovat laittaneet omaisuutensa tuottamaan järkevästi kotimaan matkailun lisääntyessä.
– Perheellä voi olla mökki, jota he käyttävät ehkä viikon tai pari vuodessa. Muun ajan se voi olla vuokrauskäytössä eli se on tuottava omaisuuserä.
Ja laajempaakin hyötyä tuotoista on, sillä lyhytaikaisesta vuokrauksista maksetaan pääomatuloveroa.