Eväitä patikointireissuun: Puolessatoista tunnissa tutustutaan luontokuvaaja Harri Ahosen opastamana myös Pohjois-Norjan meriliikenteeseen ja -majoihin.

"Rorbu" merimajoissa voi yöpyä kauniissa maisemissa. Harri Ahonen kertoo niistä enemmän keskiviikkona 4.11. Järvenpää-talolla. Harri Ahonen

Keskiviikkona 4.11. kello 18.00–19.30 Järvenpää-talon Juhani Aho-salissa luontokuvaaja ja tietokirjailija Harri Ahonen kertoo muun muassa Pohjois-Norjan vuonojen ja saariston kauneimmista päiväretkikohteista.

–Luontoretkeilyni alkoi parikymmentä vuotta sitten kun olin vaihto-oppilaana Tromssassa, ja teimme yön yli retkiä rinkan kanssa norjalaisten opiskelukavereiden kanssa Norjassa ja Suomessa, kertoo Ahonen.

Ahonen oli siis ensin luontokuvaaja ja valmistuttuaan röntgenhoitajaksi on kuvannut myös "luita myöten".

Keskiviikkona näytettävät luontokuvat on otettu vuosina 2016–2018.

– Kuvaan paljon, esimerkiksi viime kevään reilun 6 viikon aikana otin 2500 kuvaa. Kun kuvaa lintua tai poroa niin otan kuvasarjoja ja niistä valikoiminen esimerkiksi kirjaan on työläs prosessi.

Ahonen kertoo valinneensa keskiviikkoillan kuvat sillä perusteella, että retkeä suunnitteleva saisi eväitä matkaansa varten.

– Näytän kuvia muun muassa "hurtigbåt" -veneistä, joita kulkee sadoittain Norjan rannikolla. Ne menevät lujaa ja ottavat toisinaan myös autoja kyytiin.

Lisäksi kuvaa on myös "rorbusta" joka on merimaja.

– Kerron laajemmin mitä on hyvä tietää ennen kuin lähtee reissuun, kuten missä voi majoittua, missä yöpyä ja miten vuorovesi-ilmiö vaikuttaa.

Mitä tietokirjailijan itsensä olisi ollut hyvää tietää alkuaikoina?

– Kengistä, että on oltava kengät jotka istuu, joissa ei tule rakkoja, eikä mene vesi läpi.

Mutta matkaajan kohdalle sattuu hetkiä kun kuvaa ei oteta, ja se on tietoinen valinta.

– Silloin otan niin sanotusti tilanteen omaan haltuuni. Esimerkiksi toissa kesänä olin hurtig båtin kyydissä kun kapteeni kertoi, että lautan perässä ui miekkavalasparvi. Katselimme kymmeniä valaita hartaassa hiljaisuudessa.

Kuulijoille suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttöä. Turvavälit huomioidaan salissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut