Käräjäoikeus kumosi Anne Uotisen erottamisen – Järvenpää Plus joutuu korvaamaan yli 8 000 euron oikeudenkäyntikulut

Käräjäoikeus katsoi, ettei Anne Uotinen aiheuttanut haittaa Järvenpää Plus -yhdistykselle. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Anne Koski

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi torstaina ratkaisunsa Järvenpää Plus ry:n ja sen entisen sihteerin Anne Uotisen välisessä kiistassa.

Käräjäoikeus kumoaa Järvenpää Plus ry:n 3.5.2020 kokouksessaan tekemän päätöksen, jolla Anne Uotinen erotettiin yhdistyksestä.

Järvenpää Plus ry velvoitetaan maksamaan Uotiselle korvauksena oikeudenkäyntikuluista 8 154,24 euroa ja oikeudenkäyntimaksun määrän 500 euroa, molemmat korkoineen.

Kiistan taustalla on se, että Uotinen oli yhdistyksen toiminnassa mukana reilut viisi vuotta kunnes hänet erotettiin yhdistyksen suljettuun Facebook-ryhmään liittyvän kiistan takia.

Käräjäoikeus antaa päätöksensä Järvenpää Plussan ja entisen sihteerin kiistasta torstaina

Uotinen oli perustanut ryhmän omin toimin sisäiseen viestintään.

Uotinen ei luovuttanut ryhmän ylläpito-oikeuksia nykyisille puheenjohtajalle ja sihteerille, jonka jälkeen yhdistys päätti kokouksessaan erottaa Uotisen.

Uotisen mukaan erottaminen rikkoi hänen sananvapauttaan ja hän päätti kääntyä käräjäoikeuden puoleen.

Anne Uotinen pyysi kanteessaan käräjäoikeutta kumoamaan Järvenpää Plus ry:n tekemän päätöksen, jolla hänet erotettiin yhdistyksestä. Perusteluna oli muun muassa se, että erottamispäätös oli virheellinen ja lainvastainen. Uotinen ei ollut mielestään vahingoittanut yhdistystä.

Asiassa oli riidatonta se, että Uotinen ei ole suostunut nykyisen puheenjohtajan Jenni Marttisen pyyntöön lisätä Facebook-ryhmään ylläpitäjiä ja poistaa itseään ylläpitäjien joukosta.

Järvenpää Plus pyysi kanteen hylkäämistä. Perusteluna oli muun muassa se, että Uotinen on menettelyllään vahingoittanut huomattavasti yhdistystä. Facebook-keskustelun haluttiin pysyvän avoimena ja hallituksen on huolehdittava, että kaikilla jäsenillä on pääsy ryhmään. Keskustelujen luottamuksellisuus huoletti yhdistystä.

Järvenpää Plus on sittemmin perustanut uuden Facebook-ryhmän.

Vanhassa ryhmässä on nykyään tarkoitus käydä yhdistyksen historiaan liittyviä keskusteluja.

Käräjäoikeuden mielestä asiassa oli kysymys siitä, oliko Anne Uotinen vahingoittanut huomattavasti yhdistystä jättämällä luovuttamatta Facebook-ryhmän ylläpito-oikeudet hallitukselle ja oliko yhdistyksellä oikeus erottaa hänet tämän seikan vuoksi, vai onko erottamispäätös ollut yhdistyslain vastainen.

Käräjäoikeus totesi, että Facebook-ryhmä on ollut tärkeä keskustelupaikka jäsenille, mutta yhdistyksen itsensä ei voida katsoa ylläpitäneen ryhmää tai käyttäneen sitä viralliseen tiedottamiseen. Siksi yhdistyksen ei voida katsoa ylläpitäneen ryhmää.

Käräjäoikeus katsoi, että yksin se seikka, että Uotinen jättäessään luovuttamatta ryhmän hallinnan yhdistyksen hallitukselle mahdollisesti estää aikaisempien vuosien keskustelujen läpikäymisen, ei voi aiheuttaa yhdistykselle huomattavaa vahinkoa. Epävirallisessa, yksityisesti perustetussa keskusteluryhmässä esitetyt mielipiteet tai muut kannanotot eivät käräjäoikeuden näkemyksen mukaan voi edustaa sellaista tietokantaa, jonka luovuttamatta jättäminen aiheuttaisi yhdistykselle huomattavaa vahinkoa.

Näistä perusteista johtuen käräjäoikeus ei voinut katsoa Uotisen aiheuttaneen vahinkoa yhdistykselle. Siksi kanne oli hyväksyttävä ja Uotisen erottamispäätös kumottava.

Ratkaisuun saa hakea muutosta valittamalla Helsingin hovioikeuteen. Asian käsittely hovioikeudessa edellyttää kuitenkin hovioikeuden myöntämää jatkokäsittelylupaa.

Keski-Uusimaa kertoo lisää aiheesta myöhemmin.

Järvenpää Plussasta erotettu haastoi yhdistyksen oikeuteen – "Minulla ei ollut muuta keinoa kuin hakea oikeusturvaa käräjäoikeudelta"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut