Raamattu avautuu kännykässä

Kirkko: Uuden testamentin tuore käännös puhuu mobiilikäyttäjän kieltä.

Samuli Koivuranta sanoo, että uusi käännös on raikkaan oloinen. Mobiiliversio voi olla nuorelle lukijalle helpompi kuin perinteinen kirja. Sauvo Jylhä
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Viime viikolla julkaistiin uusi Uuden testamentin suomennos, jossa ei päivitetty vanhaa, vaan tultiin suoraan alkukielestä nykyaikaan. Sanavalinnoissa on lähtökohtana nuoren opiskelijan kielitaju.

Keravan seurakunnan rippikoulutyön pappi Samuli Koivuranta on jo jonkin verran tutustunut uuteen käännökseen.

– Olen kännykällä katsonut muutamia kohtia, mutta en vielä sen enempää perehtynyt käännökseen.

Koivurannan ensivaikutelma UT2020-käännöksestä on, että se on raikkaan oloinen.

– Se houkuttaa lukemaan.

– Mobiilikäyttöön tehty käännös saattaa olla nuorelle lukijalle helpompi kuin kirja, mutta rippikoulussa kyllä opettelemme myös paperille painetun Raamatun käyttöä.

Jos uudet lukijat kiinnostuvat, se on hyvä asia.

Ulla Rosenqvist

– Kyllä tälle uudelle varmasti käyttöä löytyy rippikoulussakin, kun se tulee tutuksi rippikoulujen ohjaajille. Esimerkiksi joitakin kohtia voisi käydä kurkistamassa, että miten se asia on tässä sanottu.

Uuden käännöksen tekstiä ei ole tarkoituskaan painaa paperille. Se ei kuitenkaan ole ensimmäinen sähköisesti luettava versio, vaan aiempiakin raamatunkäännöksiä on voinut lukea verkossa tai mobiilisovelluksella. Myös erilaisia hakutoimintoja on ollut käytettävissä. Koivuranta on itse käyttänyt niitä omassa papin työssään paljonkin.

Uudessa Uuden testamentin käännöksessä on pyritty kieleen, jota olisi helppo ymmärtää. Joitakin vanhoja sanoja on kokonaan kadonnut. Yksi niistä on ”vanhurskas”, jota ei raamatullisen kielenkäytön ulkopuolella tapaa. Tällainen sana voi olla rippikoululaiselle ”aivan hepreaa.”

– Raamatun kieli on lähtökohtaisesti sellaista, että monet alkukielten sanat ovat monivivahteisia eikä niitä silloin voi kääntää yhdellä suomalaisella sanalla.

Esimerkiksi vanhurskaus on UT2020-käännöksessä saanut useita eri vastineita asiayhteyden mukaan. Se voi olla oikeamielisyyttä, oikeudenmukaisuutta tai syyttömyyttä.

Rippikoulussa Raamattuun tutustuminen aloitetaan Koivurannan mukaan aakkosista. Kirja ei ole monelle nuorelle ollenkaan tuttu entuudestaan.

– Jos kotona on käytetty Raamattua, se voi olla tuttu. Koulun uskonnonopetuksessa ei Raamattuun paljon ehditä tutustua. Sitä toivoisi ihan yleissivistyksenkin kannalta, että siihen tutustuttaisiin koulussa enemmän.

Tuusulan kirkkoherra Ulla Rosenqvist ei ole vielä ehtinyt uuteen käännökseen tutustua, mutta sanoo odottavansa kiinnostuneena, millaisia ajatuksia se herättää, kun siihen perehtyy.

– Kyllä se varmasti käyttöä saa. Millaista se on ja miten paljon, se selviää kun käännökseen ensin tutustutaan kunnolla ja voidaan verrata, onko se hyvin samanlainen kuin nykyinen virallinen käännös vai poikkeaako siitä.

Se, että UT2020 on julkaistu nyt mobiiisovelluksena, josta sitä voi sekä lukea että kuunnella, sekä nettisivuilla mutta ei paperilla, kuulostaa hänestä ihan nykyaikaiselta. Se voi tuoda uusia ihmisiä Raamatun lukijoiksi.

– Lukijat voivat verrata uutta ja vanhempia käännöksiä toisiinsa, kun niitä voi lukea verkossa.

- Jos uusi käännös saa uusia ihmisiä kiinnostumaan Raamatun lukemisesta, se on hyvä asia.

UT 2020

Uusi testamentti 2020 on Uuden testamentin suomennos alkukielestä mobiilikäyttäjille. Siinä on erityisesti otettu huomioon nuoret lukijat. Käännös on tarkoitettu kaikenikäisille käyttäjille, mutta kääntämistä ohjasi 15–25-vuotiaiden kielentaju.

Jokainen käännösjakso on testattu lukijoilla.

Tekstit ja audio ovat ilmaisia, mutta audio vaatii rekisteröitymisen. Tekstin on ääneen lukenut näyttelijä Krista Kosonen.

Käännös julkaistiin Raamattu.fi-sivustolla ja Piplia-sovelluksessa. Sovelluksessa sitä voi lukea ja kuunnella.

Käännöstä teki joukko eksegeettejä ja kielitieteilijöitä.

Käännös on toteutettu yhteistyössä Pipliaseuran projektiryhmän ja ekumeenisen ohjausryhmän kanssa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut