Toimittajalta: Mikään ei ole niin kuin ennen

Kirjoitin jokin aika sitten nettitesteistä, joita joskus täyttelen aikani kuluksi. Tiedättehän ne testit, jotka kyselevät jotakin ja sitten kertovat kuka presidentti, historian suurmies tai Raamatun henkilö olet. Tai mikä on voimaeläimesi, tai jotakin muuta yhtä merkityksellistä.

Yksi tällainen testi mittasi henkistä ikääni sen perusteella, millaisia sanoja käytän eri tilanteissa. Tämän testin mukaan olen 54-vuotias. Ei ihan huono testi, koska olen oikeasti 54-vuotias. Ilmeisesti olen myös rehellinen enkä yritä esittää nuorempaa kuin olen. Niinkin tekevät jotkut, jotta saavat jakaa mielestään kivan tuloksen somessa.

Tuo testi mittasi muun muassa sitä, millaisia merkityksiä tutuille sanoille vastaaja antaa ja miten tuntee nykyteknologian mukana tulleita termejä. Ja totisesti, totisesti minä sanon teille: ero minun ikäluokkani ja vaikkapa poikani ikätovereiden välillä on melkoinen. Puhumme eri kieltä monessa tilanteessa.

Koska kieli muuttuu hurjaa vauhtia, tarvitaan päivitystä, jos halutaan, että saman asian ymmärtävät samalla lailla eri sukupolvet. Otan esimerkin Isosta Kirjasta. Lokakuussa julkaistiin uusi Uuden testamentin suomennos, jossa on tultu suoraan alkutekstistä nuorten suomalaisten kieleen. Asiaa käsiteltiin radion Aristoteleen kantapää -ohjelmassa. Kääntäjiltä kysyttiin, että oliko kääntäminen tarpeen kun edellisestä käännöksestä on vajaat 30 vuotta. Minäkin vähän nikottelin, kun vastaaja kertoi kansainvälisen raamatunkääntäjien järjestön arvioivan, että tuo kolme vuosikymmentä on käännöksen elinkaari. En kuitenkaan vetäissyt kahvia väärään kurkkuun enkä edes hernettä nenään, vaan jäin miettimään.

Ja totta se taitaa olla. Kieli, kulttuuri, yhteiskunta. Kaikki ne muuttuvat, eikä muutos tunnu hidastuvan. Kaikki muutos ei tunnu mukavalta, mutta vanhassa roikkuminenkaan ole hyvä ratkaisu.

Kun yritän pysyä muutoksesta selvillä, aivoni saavat jumppaa ja pysyvät vireinä. En tiedä, auttaako se minua elämään kauemmin, mutta ainakin se auttaa minua elämän paremmin.

Jan Pippingsköld

Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon tuottaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut